Global Aquaculture Alliance (BAP)

Global Aquaculture Alliance (BAP)

De GAA (Global Aquaculture Alliance) en de ACC (Aquaculture Certification Council) zijn organisaties die opgericht zijn door viskwekers. Deze organisaties hebben een certificeringsprogramma ontwikkeld voor de kweek van roze garnaal, tilapia en meerval en voor de productie van visvoer. Deze standaard wordt ook wel Best Aquaculture Practice (BAP) genoemd.

De viskwekers hebben zelf de standaard voor het BAP certificaat bepaald, met weinig inspraak van milieuorganisaties. Ook mist de standaard essentiële duurzaamheidsaspecten van kweekvis. Zo wordt er niet gekeken naar de samenstelling en de herkomst van het visvoer. Er wordt ook niet gekeken naar de maatregelen die viskwekers nemen tegen ziektes en ontsnappingen.

Hoe betrouwbaar is het BAP certificaat?

Het BAP label zegt niet altijd wat over duurzaamheid. Als je als visinkoper te maken hebt met BAP-producten, dan kun je het beste achterhalen of het kweeksysteem wel duurzaam is. Sommige BAP-producten worden onverantwoord gekweekt bij kwekerijen zonder certificaat, terwijl de verwerkingsfabriek waar de vis naartoe gaat juist wel gecertificeerd is. In zulke gevallen zegt het label niets over duurzaamheid.