Noordzee-kabeljauw

Kabeljauw is misschien wel de populairste witvis die in Nederland gegeten wordt en ook voor de Denen, Noren en de Russen is de vis van groot commercieel belang. Kabeljauw zwemt ook in onze eigen Noordzee en de visserij droeg 2 jaar lang het MSC-keurmerk.

Helaas is dat keurmerk sinds kort weer ingetrokken, vanwege een grote afname in het bestand. Dit heeft overigens nauwelijks invloed gehad op het aanbod van kabeljauw in onze supermarkten: die zijn afkomstig uit Noordelijker gelegen gebieden en dragen bijna altijd het MSC-keurmerk.

Kibbeling

Kabeljauw werd vroeger veel gebruikt om kibbeling van te maken. Deze gedachte hebben veel consumenten nog steeds als zij een portie kibbeling bestellen. Vanwege de lagere kosten wordt nu vaker een familielid van de kabeljauw gebruikt, namelijk Alaska koolvis.

VISwijzer advies

Het bestand van Noordzee-kabeljauw staat er op dit moment simpelweg te slecht voor. Je kan deze soort dus beter vermijden. Een goed alternatief is kabeljauw met het MSC-keurmerk of andere witvis als Alaska koolvis of schelvis. Bezoek de uitgebreide VISwijzer voor het volledige advies.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.