Meer informatie

Afrikaanse meerval (Claresse)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Meervalachtigen

Onder de meervalachtigen de (Siluriformes) vallen 1727 soorten. In het Engels heet deze soort catfish, naar de prominente voelsprieten. Meervalachtigen kunnen tot wel meer dan 100 kg worden, hoewel de meeste soorten aanzienlijk kleiner blijven. Karakteristiek is het bezit van het orgaan van Weber. Dit zijn een reeks kleine beentjes die een verbinding maken met de zwemblaas en daardoor geluidstrillingen doorgeven.

Meervallen zijn van aanzienlijk commercieel belang en worden gekweekt en wild gevangen. Bekende soorten zijn de pangasius en de claresse (een gekruiste meerval).

Afrikaanse meerval (Claresse)

Deze meerval komt voor in Afrika en het Midden-Oosten in meren, rivieren en moerassen. Deze soort wordt sinds de jaren 80 wereldwijd gekweekt. Het is een langwerpige, donkergekleurde vis die snel groeit en ook erg groot wordt. De meerval wordt namelijk maximaal 1.70 m lang en weegt dan maar liefst 60 kg. Deze meerval stelt niet veel eisen aan de waterkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het een populaire kweekvis is.

Afrikaanse meerval (Claresse)

Clarias gariepinus
Herkomst

Europa, binnenlandse wateren
Deelgebieden: Nederland

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De meerval krijgt een goede beoordeling op de VISwijzer omdat de kweek niet leidt tot negatieve effecten op de directe omgeving en de vis op zich niet veel vis uit het wild nodig heeft om te groeien. Wat uniek is, is dat een groot gedeelte van de Nederlandse meerval op humane manier wordt gedood.

De Afrikaanse meerval (Clarias gariepinus) is een vissoort die al 30 jaar in Nederland wordt gekweekt. In de natuur kunnen meervallen wel 1,50 m lang en 60 kilo zwaar worden echter in Nederland worden zij enkele kilo’s zwaar.

Meervallen hebben een speciaal orgaan waarmee zij zuurstof uit de lucht kunnen halen, hierdoor hoeft zuurstofschaarste geen probleem te zijn. Zij kunnen doorgaans met veel soortgenoten goed samen leven, sterker nog, hoe meer ruimte de meerval echter tot zijn beschikking heeft, hoe territorialer hij zal worden.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Bijvangst

Deze vis wordt onvrijwillig gevangen bij het vissen op andere soorten. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.