Hoe werkt de VISwijzer?

Bekijk hier onze methode

De VISwijzer is een tool die ontwikkeld is om op een eenvoudige manier te checken of de vis die jij koopt duurzaam is. De VISwijzer wordt beheerd en onderhouden door Good Fish.

De beoordelingen op de VISwijzer zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens over visbestanden en op databases van het Wereld Natuur Fonds, Fishbase en de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

We hebben de VISwijzer speciaal ontwikkeld om het voor jou als consument nóg makkelijker te maken om een duurzame keuze te maken. Weet jij al waar de VISwijzer op gebaseerd is en hoe je hem kunt gebruiken? Bekijk de animatie hieronder!

Bij het maken van duurzaamheidsbeoordelingen wordt onderscheid gemaakt tussen drie categorieën voor gekweekte en drie categorieën voor wildgevangen vis.

Gekweekte vis wordt beoordeeld op:

  • Brongebruik
  • Impact op de omgeving
  • Beheer

Wildgevangen vis wordt beoordeeld op:

  • Visstand & visserijdruk
  • Effecten op het ecosysteem
  • Visserijbeheer

De VISwijzer neemt onderwerpen als vissenwelzijn in de visserij, voedselveiligheid en CO2 belasting bij viskweek en transport niet mee in de beoordeling, maar wij hebben hier wel een mening over. Meer informatie hierover kan op de pagina Visproblemen gevonden worden.

Wil je in meer detail lezen hoe onze duurzaamheidsbeoordelingen tot stand komen? Volg dan deze link naar de Engelse WNF website waar je onze gedeelde methodologie kan inzien.