Methodiek

De VISwijzer is een tool die ontwikkeld is om op een eenvoudige manier te checken of de vis die jij koopt duurzaam is. De VISwijzer wordt beheerd en onderhouden door Good Fish.

De beoordelingen zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens over visbestanden en op databases van het Wereld Natuur Fonds, Fishbase en de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

We hebben de VISwijzer speciaal ontwikkeld om het voor jou als consument nóg makkelijker te maken om een duurzame keuze te maken. Er is daarom een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën voor gekweekte en drie categorieën voor wildgevangen vis.

Gekweekte vis

De beoordelingen van gekweekte vis zijn gebaseerd op de volgende drie onderdelen:

– Brongebruik
– Impact op de omgeving
– Beheer  

Wildgevangen vis

De beoordelingen van wildgevangen vis zijn gebaseerd op de volgende drie onderdelen:

– Visstand & visserijdruk
– Effecten op het ecosysteem
– Visserijbeheer

De VISwijzer neemt de volgende onderwerpen niet mee in de beoordeling, maar wij hebben hier wel een mening over, volg de linken per onderwerp hieronder:

CO2 Footprint
Dierenwelzijn binnen visserij
Voedselveiligheid

Wil je in meer detail lezen hoe wij dan wel de gekweekte en wildgevangen vis beoordelen, volg dan deze link naar de Engelse WNF website waar je onze gedeelde methodologie kan inzien.