Power to the Paling

  • De paling wordt ernstig bedreigd volgens de Rode Lijst van IUCN
  • Het bestand is in 50 jaar tijd met ruim 90% afgenomen
  • Elke gegeten paling is er ééntje te veel

Misschien ken je de verhalen van je grootouders nog wel over de overvloed aan paling die vroeger in onze rivieren te vinden was. Helaas is de realiteit nu heel anders, want van het oorspronkelijke bestand is slechts 5% over.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen, heeft verschillende oorzaken. Zo wordt er nog steeds op paling gevist, kan hij maar moeizaam in- en uittrekken vanwege de vele migratiebarrières en wordt hij gestroopt en illegaal verhandeld naar Aziatische landen, waar babypaling voor duizenden euro’s per kilo verkocht wordt. Ook kan er nog veel verbeterd worden in de Europese regelgeving rondom deze soort.

Kweekpaling

Een term die bij veel consumenten voor verwarring zorgt, is ‘kweekpaling’. Als paling gekweekt kon worden, dan was dat misschien wel dé oplossing voor het voortbestaan van de soort. Maar babypaling overleeft niet in gevangenschap. Kweekpaling is dus niets minder dan wildgevangen babypaling, die in een kwekerij opgroeit en als volwassen paling doorverkocht wordt.

VISwijzer advies

Kweekpaling of wildgevangen paling, het maakt allemaal niet uit. Elke paling die geconsumeerd wordt, is er eentje te veel. Bezoek de uitgebreide VISwijzer voor meer informatie.

Samen met RAVON en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij maken wij een vuist voor de paling. Want ondanks dat de paling geen schattige panda is, verdient ook hij het om gered te worden. Bezoek de website Power to the Paling en teken de petitie!

 

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.