Zeebaars

Zeebaars is een belangrijke soort die veel op menukaarten te vinden is. Meestal is dit gekweekte zeebaars en staat het erbij als het om wilde zeebaars gaat. Helaas zijn er zowel problemen met wilde zeebaars als met gekweekte zeebaars

Wilde zeebaars

Het bestand van zeebaars verplaatst zich steeds verder naar het noorden, vanwege de opwarming van de oceaan. Het ging jarenlang erg slecht met deze soort. Sinds 2013 is het bestand echter niet verder aan het afnemen.

Toch is het bestand nog niet gezond. Het duurt namelijk erg lang voordat een soort weer binnen biologisch veilige grenzen is. Zeebaars valt onder het gemeenschappelijk visserijbeleid, maar wordt niet beheerd met een vangstquotum (de hoeveelheid zeebaars die gevangen mag worden).

Gekweekte zeebaars

Zeebaars wordt ook gekweekt in open kooien in de Middellandse Zee. Helaas gaat het ook hier niet goed mee. Het voer is niet duurzaam en door de kweek op zee wordt het water vervuild door chemicaliën en uitwerpselen. Er is ook het risico dat gekweekte zeebaars in contact komt met wilde soortgenoten. Omdat zij genetisch van elkaar verschillen, kunnen de wilde zeebaarzen lichamelijke afwijkingen gaan vertonen.

VISwijzer advies

Vanwege de problemen die spelen bij zowel wildgevangen zeebaars als gekweekte zeebaars, kan je deze soort beter vermijden. Een uitzondering is de ASC- gekweekte zeebaars, waarbij de kweek aan veel regels moet voldoen. Bekijk de uitgebreide VISwijzer voor het volledige advies.