Tonijn

Tonijn is een soort die wereldwijd ontzettend veel gegeten wordt. Je vindt hem in de supermarkt vaak in blikjes en in het vries schap. In restaurants wordt hij regelmatig geserveerd als tonijnsteak of als sushi.

De populariteit van deze vissoort is helaas ook zijn ondergang aan het worden. De geelvin- grootoog-, en blauwvintonijn worden alle drie ernstig overbevist. Die laatste twee worden vooral verkocht in landen als Japan, waar één vis duizenden euro’s op kan leveren. Geelvintonijn daarentegen, vind je juist in veel Nederlandse restaurants.

Dan heb je nog twee andere tonijnsoorten, albacore- en skipjacktonijn, die hier veel gegeten worden. Met die twee gaat het gelukkig een stuk beter. Albacore (of witte) tonijn, ligt vaak in het vriesschap, terwijl skipjacktonijn ingeblikt wordt verkocht. Van allebei de soorten bestaat voldoende MSC-gecertificeerde producten om te kiezen.

Bijvangst van jonge tonijn en bedreigde soorten

Vissers vangen tonijn met ringzegens, longlines of met hengels. De longline is misschien wel de meest schadelijke manier om tonijn te vangen. Bij deze vangstmethode bestaat soms wel de helft van de vangst uit bijvangst van andere vissen, zeeschildpadden, haaien, roggen of zeevogels. Tonijn gevangen met ringzegens en hengels hebben aanzienlijk minder bijvangsten.

Andere problemen

Naast het probleem van overbevissing, spelen er in de visserij op tonijn ook nog veel andere problemen. Zo is moderne slavernij, waarbij vissers soms wekenlang op een schip moeten werken zonder ook maar iets betaald te krijgen, nog steeds een veelvoorkomend probleem.

Een ander probleem dat speelt rondom tonijn is de verkleuring ervan. Omdat rauwe tonijn in de Japanse keuken erg veel wordt gebruikt, moet deze ontzettend vers zijn. Het vlees van tonijn bederft alleen heel erg snel. Om dat te maskeren, worden bedorven delen van de tonijn bijgekleurd, wat gevaarlijk is voor de consument. Onbewust kan je hierdoor tonijn eten die bedorven is. Meer over het bijkleuren van tonijn lees je hier.

VISwijzer advies

Vanwege de problematiek rondom tonijn adviseren we dan ook om grootoog, blauwvin- en geelvintonijn in de meeste gevallen te vermijden. Skipjack en Albacore tonijn kan je meestal wel eten. Bekijk voor het volledige advies op de uitgebreide VISwijzer.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.