TOP mosselen

Van al het zeeleven is de mossel misschien wel het meest duurzame product wat je kunt eten. Op onze VISwijzer scoren mosselen groen, vanwege het stabiele bestand, de duurzame kweektechniek en het goede beheer.

Maar dat is niet het enige! De blauwe schelpdiertjes houden met hun filtersysteem de zee schoon en verkrijgen op diezelfde manier ook hun voedsel. Hierdoor is de CO2-voetafdruk 6 keer zo laag als kip en garnalen en maar liefst 8 keer lager dan rundvlees! 

Het project

Ondanks de duurzaamheid van de mossel wordt hij door consumenten steeds minder gegeten. Zij hebben het idee dat mosselen moeilijk te bereiden zijn en vinden het schoonspoelen en uitzoeken van kapotte schelpen veel gedoe. Ook geloven veel mensen nog altijd in het fabeltje dat mosselen alleen beschikbaar zijn als de ‘r’ in de maand zit.  

Maar niets is minder waar! Mosselen worden namelijk grondig gecontroleerd en schoongespoeld. De meeste mosselgerechten zet je binnen een kwartier op tafel en zijn bijna het hele jaar beschikbaar. De enige uitzondering is de lente, dan planten ze zich voort en worden ze met rust gelaten, zodat jij ook het volgende jaar weer kan genieten van deze lekkere schelpdieren!