Meer informatie

Tilapia

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Tilapia

Tilapia is een verzamelnaam voor een aantal soorten tropische zoetwatervis uit de familie van de cichliden. De grootte verschilt per soort, gemiddeld wordt de vis 45 centimeter lang en 2,5 kilo zwaar. Hoewel tilapia in zowel zoet als brak water kan opgroeien, zwemt de vis vooral in zoet water. De soort komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, maar is door de mens uitgezet in andere werelddelen. De meeste tilapia die gegeten wordt in Nederland is afkomstig uit kwekerijen. Tilapia stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, maar een minimumtemperatuur van 18 graden is wel belangrijk. Tilapia vormt een populaire consumptievis; in tropische landen is het tilapiavlees een belangrijke eiwitvoorziening.

 

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd
Deelgebieden: Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

Tilapia is een mooie vis om te kweken, het heeft weinig voer nodig om goed te kunnen groeien. Sinds 2012 is verantwoord gekweekte ASCASC:
Aquaculture Stewardship Council, een wereldwijd keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
-tilapia beschikbaar op de Nederlandse markt en binnen de norm van het keurmerk is ‘nog maar’ 0,8 kilo wilde vis nodig om 1 kilo tilapia te kweken. Daarnaast wordt gewerkt aan het verduurzamen van de bestanddelen van het voer.

Naast het voer, is de totstandkoming van de ASC-normen uniek dankzij de dialoog tussen de vele belanghebbenden. Dit leidt ertoe dat de uiteindelijke normen streng en realistisch zijn en de belangrijkste negatieve effecten van de viskweek worden aangepakt. Enkele normen zijn: Belasten de afvalstoffen de omgeving niet teveel; blijft het aantal ontsnappingen van de tilapia beperkt; is er geen misbruik van antibiotica en wordt het bedrijf gerund op een maatschappelijk verantwoorde wijze.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd
Deelgebieden: Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Oorspronkelijk komt de tilapia uit Afrika maar de vis is door de mens overal ter wereld uitgezet. De vis plant zich razendsnel voort en komt daardoor al in veel landen in het wild voor. Om die reden heeft tilapia ook een enorme impact gehad op ecosystemen buiten Afrika. Het is nog steeds belangrijk om ontsnappingen van tilapia te minimaliseren. Tilapia is wereldwijd een zeer belangrijke voedselbron. De vis stelt weinig eisen aan de omgeving, plant zich makkelijk voort en kan daarnaast goed groeien op basis van een volledig vegetarisch dieet (al groeit de vis sneller als hij ook dierlijke grondstoffen krijgt). Het is onbekend in hoeverre de schadelijke effecten bij ongereguleerde kweek worden beperkt.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Tilapia is een zogenaamde vegetarisch vis, hij kan prima groeien op een dieet met alleen plantaardig voedsel. In kweeksystemen geeft men meestal voer met toch een gehalte aan vismeel en visolie omdat de vis dan sneller groeit. Gelukkig hoeft men nog geen halve kilo wilde vis te voeren om 1 kilo tilapia te produceren.
Tilapia heeft wel een minimumtemperatuur nodig waardoor het water in recirculatiesystemenrecirculatiesystemen:
Een milieuvriendelijk kweeksysteem dat volledig is afgesloten van de natuurlijke omgeving, afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt en het systeem is goed onder controle te houden.
verwarmd moeten worden en dit kost energie. In open recirculatiesystemen komen er ook afvalstoffen in de omgeving terecht.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.