Meer informatie

Tilapia

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Tilapia

Tilapia is een verzamelnaam voor een aantal soorten tropische zoetwatervis uit de familie van de cichliden. De grootte verschilt per soort, gemiddeld wordt de vis 45 centimeter lang en 2,5 kilo zwaar. Hoewel tilapia in zowel zoet als brak water kan opgroeien, zwemt de vis vooral in zoet water. De soort komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, maar is door de mens uitgezet in andere werelddelen. Ook gekweekte tilapia is steeds meer in opmars. Tilapia stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, maar een minimumtemperatuur van 18 graden is wel belangrijk. Tilapia vormt een populaire consumptievis; in tropische landen is het tilapiavlees een belangrijke eiwitvoorziening.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd
Deelgebieden: Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

Tilapia is een mooie vis om te kweken, het heeft weinig voer nodig om goed te kunnen groeien. Sinds 2012 is verantwoord gekweekte ASCASC:
Aquaculture Stewardship Council, een wereldwijd keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
tilapia beschikbaar op de Nederlandse markt en binnen de norm van het keurmerk is ‘nog maar’ 0,8 kilo wilde vis nodig om 1 kilo tilapia te kweken. Daarnaast wordt gewerkt aan het verduurzamen van de bestanddelen van het voer.

Naast het voer, is de totstandkoming van de ASC-normen uniek door de dialoog tussen de vele belanghebbenden. Dit heeft er toe geleid dat de uiteindelijke normen streng en realistisch zijn en dat ze de belangrijkste negatieve effecten van de viskweek aanpakken. Bijvoorbeeld of de afvalstoffen de omgeving niet al te veel belasten, het aantal ontsnappingen van de tilapia, het misbruik van antibiotica en of het bedrijf wordt gerund op een maatschappelijk verantwoorde wijze.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd
Deelgebieden: Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Oorspronkelijk komt de tilapia uit Afrika maar de vis is door de mens overal ter wereld uitgezet. De vis plant zich ook razendsnel voor en de vis komt daardoor al in veel landen in het wild voor. Het heeft om die reden ook een enorme impact gehad op ecosystemen buiten Afrika. Het is nog steeds belangrijk om ontsnappingen van tilapia te minimaliseren. Tilapia is wereldwijd wel een zeer belangrijke voedselbron. De vis stelt weinig eisen aan de omgeving, plant makkelijk voort en daarnaast kan de vis goed groeien op basis van een volledig vegetarisch dieet (al groeit de vis sneller als hij ook dierlijke grondstoffen krijgt). Het is onbekend in hoeverre de schadelijke effecten bij ongereguleerde kweek worden beperkt.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Tilapia

Oreochromis spp.
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Tilapia is een zogenaamde vegetarisch vis, hij kan prima groeien op een dieet met alleen plantaardig voedsel. In kweeksystemen geeft men meestal voer met toch een gehalte aan vismeel en visolie omdat de vis dan sneller groeit. Gelukkig hoeft men nog geen halve kilo wilde vis te voeren om 1 kilo tilapia te produceren.
Tilapia heeft wel een minimumtemperatuur nodig waardoor het water in recirculatiesystemenrecirculatiesystemen:
Een milieuvriendelijk kweeksysteem dat volledig is afgesloten van de natuurlijke omgeving, afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt en het systeem is goed onder controle te houden.
verwarmd moeten worden en dit kost energie. In open recirculatiesystemen komen er ook afvalstoffen in de omgeving terecht.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.