Meer informatie

Tilapia

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Tilapia

Tilapia is een verzamelnaam voor een aantal soorten tropische zoetwatervis uit de familie van de cichliden. De grootte verschilt per soort, gemiddeld wordt de vis 45 centimeter lang en 2,5 kilo zwaar. Hoewel tilapia in zowel zoet als brak water kan opgroeien, zwemt de vis vooral in zoet water. De soort komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, maar is door de mens uitgezet in andere werelddelen. De meeste tilapia die gegeten wordt in Nederland is afkomstig uit kwekerijen. Tilapia stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, maar een minimumtemperatuur van 18 graden is wel belangrijk. Tilapia vormt een populaire consumptievis; in tropische landen is het tilapiavlees een belangrijke eiwitvoorziening.

 

Tilapia

Oreochromis niloticus
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

Tilapia is sinds 2012 verkrijgbaar met het ASCASC:
Aquaculture Stewardship Council, een wereldwijd keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
-keurmerk. Door flinke ontwikkelingen rondom het voer, is onder de norm van dit keurmerk ‘nog maar’ 0,8 kilo wilde vis nodig om 1 kilo tilapia te kweken. Daarnaast wordt gewerkt aan het verduurzamen van de bestanddelen van het voer.

Naast het voer, is de totstandkoming van de tilapia ASC-normen uniek dankzij de dialoog tussen de vele belanghebbenden. Dit leidt ertoe dat het standaard zowel vooruitstrevend als realistisch is en dat de belangrijkste negatieve effecten van de viskweek worden aangepakt. ASC-gecertificeerde tilapia wordt gekweekt met behulp van vijverteeltvijverteelt:
Een kweektechniek waarbij vis in vijvers wordt opgekweekt. Dit gebeurt extensief (zonder extra toevoeging van voer) en intensief (met extra toevoeging van voer).
of in kooienkooien:
Een kweektechniek waarbij open kooien op zee, in meren of in rivieren staan. Ze zijn verankerd aan de bodem en staan op plaatsen die beschut zijn tegen storm en hoge golven. De meeste zalm wordt gekweekt in kooien. Doordat de kooien in open verbinding staan met het omringende water is de impact op de omgeving groot.
.

Tilapia

Oreochromis niloticus
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Alle kweekmethodes

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Tilapia kan gekweekt worden met lage hoeveelheden vismeelvismeel:
Vismeel zit in het visvoer voor gekweekte vis. Vismeel wordt gemaakt van andere vissen, vaak zijn deze uit het wild gevangen. De gekweekte vissen hebben vismeel nodig om te kunnen groeien.
en visolievisolie:
Net als vismeel, is visolie vaak een belangrijk bestandsdeel in visvoer. Dit voer wordt gegeven aan vissen in de kwekerijen om goed te kunnen groeien. Visolie wordt gemaakt van andere vissen, vaak uit het wild gevangen.
in het voer. Het is echter wel zo dat de ingrediënten die in het visvoer verwerkt worden niet altijd even traceerbaar zijn.

Het kweken van tilapia leidt tot hoge vervuiling door de hoeveelheid rest- en afvalproductie die in het kweekwater en milieu terechtkomen. Het is daarnaast ook bekend dat er regelmatig ontsnappingenOntsnappingen:
Het kan voorkomen dat gekweekte dieren ontsnappen gedurende het kweekproces, bijvoorbeeld bij kweek op zee of in rivieren. Dit kan leiden tot genetische vermenging tussen de kweekdieren en wilde populaties en kan negatieve gevolgen hebben voor de groei en vruchtbaarheid van wilde dieren.
plaatsvinden. Het lijkt erop dat verschillende chemicaliën gebruikt worden tijdens de kweek om ziektes en parasieten tegen te gaan. Daarnaast wordt het welzijn van de tilapia niet hoog in het vaandel gehouden, ook niet tijdens het slachten.

Het wettelijke kader voor aquacultuur in de landen waar tilapia wordt gekweekt is niet effectief genoeg om de meeste sociale en milieukwesties aan te pakken. Het beheerBeheer:
De regelgeving rondom visserij en aquacultuur die ervoor zorgt dat de productie binnen wettelijke kaders wordt uitgevoerd en dat duurzaamheid verzekerd kan worden.
van deze soort is gedeeltelijk effectief.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.