Flyshoot

Hoeveel rode mul, inktvis en poon zit er in de Noordzee? Dat weet eigenlijk niemand! Omdat Flyshootvis eigenlijk maar weinig wordt gegeten in Nederland, ligt de prioriteit bij het tellen van schol, tong en kabeljauw. 

Toch is informatie over deze vissoorten van essentieel belang. Ze worden namelijk enorm veel geëxporteerd naar landen als Italië. En door een gebrek aan data, bestaan er geen visquota voor deze soorten en kunnen we de visserijdruk niet bepalen. Om te voorkomen dat er straks geen rode mul, inktvis of poon meer in onze Noordzee zwemt, zijn we dit project gestart. 

Het project

Samen met Onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research (WMR) en de vissers van Cornelis Vrolijk/Jaczon doen we onderzoek naar de grootte van de visbestanden van rode mul, poon en inktvis. Zo kunnen wij een beter advies geven op onze VISwijzer en kunnen de vissers commercieel blijven vissen op deze soorten. 

Op dit moment bevinden we ons nog in de eerste fase van dit project. Zo moeten we bepalen welke gegevens we gaan verzamelen en hoe we dat gaan doen. Vervolgens zullen we bezig gaan met het verzamelen van de gegevens en het verwerken in een onafhankelijk VISwijzer advies. Uiteraard baseren we dit advies op de 3 VISwijzer criteria: De status van het visbestand, effecten op het ecosysteem en de effectiviteit van het beheer. 

 

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.