Power to the Paling

  • De paling staat als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van IUCN
  • In 50 jaar tijd is het bestand met meer dan 95% afgenomen
  • Elke paling die gegeten wordt is er ééntje te veel

Dit project is officieel afgerond.

De paling is ernstig bedreigd. Hij staat, net als de zwarte neushoorn en de reuzenschildpad, als critically endangered op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten (IUCN). 

En dat is niet zo gek, want de paling wordt overbevist, illegaal verhandeld en heeft te maken met migratiebarrières en stroperij. Toch is hij nog altijd te koop bij de meeste visboeren en staat-ie bij talloze restaurants op de kaart. Juist omdat je op veel plekken paling kan kopen, weten veel consumenten niet dat het slecht gaat met deze soort. 

Het project

Good Fish wil consumenten bewust maken van de penibele situatie van de paling. Daarom zijn wij in het najaar van 2020 gestart met onze Power to the Paling campagne. Naast het consumentenadvies richten we ons op de Europese regelgeving en op de illegale handel in paling. In samenwerking met RAVON en dankzij financiële steun van de Nationale Postcode Loterij maken wij een vuist voor de paling. Lees meer over dit project op de campagnewebsite, teken de petitie en maak een vuist voor de paling!

Kan ik paling eten?

Liever niet. In onze VISwijzer staat de paling in het rood en ook ‘kweekpaling’ kan je beter links laten liggen. Kweekpaling is namelijk niets minder dan wildgevangen babypaling, die de kweker eerst vetmest en dan verkooptHet is tot nu toe helaas nog niemand gelukt om paling voort te laten planten in gevangenschap.