Met behulp van de VISwijzer kun je op een eenvoudige manier checken of de vis die jij koopt duurzaam is. Maar hoe werkt het eigenlijk?
De VISwijzer wordt beheerd en onderhouden door Good Fish. Het is onze online tool die duurzaamheidsadvies geeft voor visserijen en kwekerijen op basis van beoordelingen volgens een vaste methode. Uit deze beoordelingen volgen scores die de mate van duurzaamheid aangeven. De scores worden gegeven in de vorm van een stoplichtsysteem, waarbij rood betekent dat er meerdere duurzaamheidsproblemen zijn met de vangst of kweek, de oranje kleur dat er een duurzaamheidsprobleem is en groen duidt op duurzame, goede vis.
Scoort een vis groen of oranje, dan is ‘ie goed! Scoort de vis rood? Dan kan je hem beter links laten liggen en kiezen voor een duurzamer alternatief.
We hebben de VISwijzer speciaal ontwikkeld om het voor jou als consument nóg makkelijker te maken om een duurzame keuze te maken. Weet jij al waar de VISwijzer op gebaseerd is en hoe je hem kunt gebruiken? Bekijk de animatie hieronder!
De beoordelingen op de VISwijzer zijn een advies en worden gebaseerd op de meest recente (wetenschappelijke) gegevens en documenten over visbestanden, ecologische impact en beheer. Bij het maken van duurzaamheidsbeoordelingen wordt onderscheid gemaakt tussen drie categorieën voor gekweekte en drie categorieën voor wildgevangen vis.
Wildgevangen vis
Gekweekte vis
Elke vissoort wordt apart beoordeeld. De beoordelingsmethode bestaat uit een vragenlijst voor wildgevangen vissoorten en een vragenlijst voor gekweekte vissoorten. Voor elke vissoort moet je weten waar de vis vandaan komt en met welke techniek de vis is gevangen of gekweekt. In de vragenlijsten komen allerlei belangrijke milieu- en duurzaamheidsonderwerpen aan de orde. Per vraag zijn punten te verdienen. De hoeveelheid punten bepaalt of de vis in het rood, oranje of groen komt. Wanneer een vis 0 – 50% heeft, is deze vis rood. Wanneer deze 50 – 80% van de punten haalt, is deze oranje. Wanneer de vis meer dan 80% haalt, valt die in de groene kolom.
VISwijzer neemt onderwerpen als vissenwelzijn in de visserij, voedselveiligheid en CO2 belasting bij viskweek en transport niet mee in de beoordeling, maar wij hebben hier wel een mening over. Meer informatie hierover kan op de pagina visproblemen gevonden worden.
De duurzaamheidsbeoordelingen op de VISwijzer worden gemaakt door onafhankelijke beoordelaars van verschillende organisaties.
Wil je in meer detail lezen hoe onze duurzaamheidsbeoordelingen tot stand komen? Volg dan deze link naar de Engelse WNF website waar je onze gedeelde methodologie kan inzien.