Nu je de juiste beoordeling hebt gevonden, is het belangrijk om ook te begrijpen hoe deze is opgebouwd. We maken hierin onderscheid tussen wildgevangen vis, gekweekte vis en vis met een keurmerk.
Wildgevangen vis
Bij wildgevangen vis wordt de eindbeoordeling bepaald aan de hand van de visstand & visserijdruk (hoeveel er van een vis is en hoeveel er gevangen wordt), de effecten op het ecosysteem (Wat de visserij voor effect heeft op andere soorten en het leefgebied) en het beheer van de visserij (de wet- en regelgeving en hoe strikt deze wordt nageleefd en gecontroleerd).

Gekweekte vis
Bij gekweekte vis wordt de eindbeoordeling bepaald door het brongebruik (de duurzaamheid van voer en ander materieel), de impact op de omgeving (hoe schadelijk is de kweek voor de omgeving) en het beheer van de kwekerij (de wet- en regelgeving en hoe strikt deze wordt nageleefd en gecontroleerd).

Vis met een keurmerk
Bepaalde beoordelingen hebben geen kleurscore, maar dragen in plaats daarvan een MSC of ASC keurmerk. Deze beoordelingen worden apart beoordeeld door deze organisaties en hebben daardoor geen keurmerk. De meeste soorten met deze keurmerken zijn duurzaam en kan je met een gerust hart eten.

Vis in het seizoen
Bij de meeste beoordelingen staat ook nog een balk met alle maanden, die grijs of turquoise gekleurd zijn. Dit zegt niet zo veel over de duurzaamheid, maar laat wel zien wanneer een vis de beste kwaliteit heeft. Vis in het seizoen kan je het beste kopen in de maanden die turquoise gekleurd zijn.