Hoe werkt de VISwijzer?

De VISwijzer is een database waarin alle vis staat die in Nederland verhandelt wordt. Dat kan vis zijn uit zoetwater, vis uit zoutwater of vis die gekweekt wordt. Met de VISwijzer kom je als consument snel en eenvoudig te weten of de vis in de supermarkt, bij de visboer of in een restaurant een verantwoorde keuze is of niet.

Het beoordelen en bepalen of een vis duurzaam is of niet, is een complex proces. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, vind je hier alles wat je moet weten om de VISwijzer te gebruiken.

1. Het vinden van de juiste vis

Voordat je de verschillende beoordelingen kan zien, moet je er eerst achter komen met welke vis je te maken hebt. In de zoekbalk kan je zoeken op de soortnaam van de vis, maar ook op de Latijnse naam. Zo weet je zeker dat je de juiste vis vindt.

Ook is er de mogelijkheid om te zoeken op bijvoorbeeld vis in het seizoen, lokaal gevangen en/of geproduceerde vis of op vis die groen scoort. Klik hiervoor op het woord ‘Alle’ in de zoekbalk en maak jouw keuze.

2. Het vinden van de juiste beoordeling

De meeste vissoorten op de VISwijzer hebben meerdere beoordelingen. Een vis kan bijvoorbeeld gevangen worden met verschillende vangsttechnieken en/of in verschillende gebieden (ook wel aangeduid met de afkorting FAO). Bij gekweekte vis kan dit ook het geval zijn, bijvoorbeeld als de kweekmethode per kwekerij verschillend is. Deze verschillen kunnen een effect hebben op deelbeoordelingen of de eindbeoordeling.

Aan de hand van de herkomst en de kweek-/vangstmethode kan je de juiste beoordeling vinden. Deze informatie is wettelijk verplicht om bij visproducten te zetten. In de supermarkt staat deze informatie achterop de verpakking. Bij de visboer of in een restaurant ontbreekt deze informatie helaas nog te vaak, dus vraag je visboer of de kok naar deze informatie en laat de vis bij twijfel links liggen.

3. De beoordeling lezen

Nu je de juiste beoordeling hebt gevonden, is het belangrijk om ook te begrijpen hoe deze is opgebouwd. We maken hierin onderscheid tussen wildgevangen vis, gekweekte vis en vis met een keurmerk.

Wildgevangen vis
Bij wildgevangen vis wordt de eindbeoordeling bepaald aan de hand van de visstand & visserijdruk (hoeveel er van een vis is en hoeveel er gevangen wordt), de effecten op het ecosysteem (Wat de visserij voor effect heeft op andere soorten en het leefgebied) en het beheer van de visserij (de wet- en regelgeving en hoe strikt deze wordt nageleefd en gecontroleerd).

Gekweekte vis
Bij gekweekte vis wordt de eindbeoordeling bepaald door het brongebruik (de duurzaamheid van voer en ander materieel), de impact op de omgeving (hoe schadelijk is de kweek voor de omgeving) en het beheer van de kwekerij (de wet- en regelgeving en hoe strikt deze wordt nageleefd en gecontroleerd).

Vis met een keurmerk
Bepaalde beoordelingen hebben geen kleurscore, maar dragen in plaats daarvan een MSC of ASC keurmerk. Deze beoordelingen worden apart beoordeeld door deze organisaties en hebben daardoor geen keurmerk. De meeste soorten met deze keurmerken zijn duurzaam en kan je met een gerust hart eten.

Vis in het seizoen
Bij de meeste beoordelingen staat ook nog een balk met alle maanden, die grijs of turquoise gekleurd zijn. Dit zegt niet zo veel over de duurzaamheid, maar laat wel zien wanneer een vis de beste kwaliteit heeft. Vis in het seizoen kan je het beste kopen in de maanden die turquoise gekleurd zijn.

4. Meer weten over een specifieke vis

Ben je ook geïnteresseerd in wat algemene informatie over de vis, bijvoorbeeld over zijn leefwijze, grootte en eetgedrag? Klap dan de balk ‘informatie over de vissoort’ open. Je krijgt dan eerst wat informatie over de familie waartoe deze vis behoort en vervolgens informatie over de specifieke vis waar je op hebt gezocht.

5. De VISwijzer altijd bij de hand

Wil je de VISwijzer altijd bij de hand hebben als je bijvoorbeeld in een restaurant zit of bij de visboer of supermarkt bent? Dat kan! Met onze VISwijzer app check je waar je ook bent de laatste informatie over de duurzaamheid van een vis.

De app is te downloaden via IOS en Android.