Rode mul

Door de stijgende watertemperatuur komt rode mul steeds vaker voor in onze eigen Noordzee. Het is een warmwatersoort die steeds populairder wordt bij beroepsvissers. Hierdoor is het belangrijker om de verschillende problemen die spelen bij de visserij op deze soort aan te pakken.

Het is moeilijk om wetenschappelijk te zeggen hoe het bestand van rode mul er voor staat in Het Kanaal en de Noordzee. Hier wordt namelijk geen data voor verzameld. De gegevens die er wel zijn, laten een sterk wisselend bestand zien. Door het gebrek aan gegevens is er geen beheer, waardoor overbevissing een groter risico is.

Een ander probleem dat speelt bij de visserij op rode mul is de hoeveelheid bijvangsten. Zo is het mogelijk dat haaien en roggen, soorten die zich pas na jaren voortplanten, in de netten terechtkomen. Ook hier missen goede gegevens van.

Gebrek aan gegevens

Omdat er maar weinig gegevens bekend zijn over het bestand van rode mul, is het moeilijk om goede regels op te stellen voor deze visserij. Voor goed beheer van deze soort zijn deze regels van essentieel belang. Daarom zijn wij een project gestart om meer gegevens te verzamelen voor deze en een aantal andere soorten die gevangen worden met de flyshoot. Op die manier komen we tot een beter onderbouwd VISwijzer advies. Je leest hier meer over ons kennisproject VISwijzer en Flyshootvis.

VISwijzer advies

Vanwege het gebrek aan beheer en bestandsschattingen én de onzekerheid over bijvangsten van haaien en roggen, kan je rode mul voor nu beter links laten liggen. Lees voor het volledige advies de uitgebreide VISwijzer.

Als Good Fish willen we meer te weten komen over het bestand van rode mul. Met kennisproject VISwijzer en Flyshootvis, hopen we zo tot een vollediger VISwijzer advies te komen. Op de projectpagina kennisproject VISwijzer en Flyshootvis lees je er meer over.