Rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse wateren. Het zijn invasieve exoten. Ze komen hier oorspronkelijk niet vandaan en zorgen voor instabiele oevers en dijken en schade aan het ecosysteem.

In Nederland komen 5 verschillende soorten invasieve rivierkreeften voor. In de supermarkt worden ze verhandeld onder de naam ‘Amerikaanse rivierkreeften’. Deze rivierkreeften zijn afkomstig uit Chinese kwekerijen, waar helaas nog veel mis gaat. Je kan deze rode kreeftjes uit de supermarkt dus beter vermijden.

Kreeftjes uit eigen water

Een goed alternatief is om rivierkreeften vers te kopen bij lokale vissers. Deze worden in Nederland gevangen. Door het wegvangen gaan vissers de plaag te lijf. En er is goed nieuws, want we werken aan het in kaart brengen van alle verkooppunten van rivierkreeften in Nederland. Zo kan jij als consument steeds gemakkelijker aan verse rivierkreeften komen en draag je bij aan de bestrijding van de plaag! Klik hier voor de grote versie van de rivierkreeftenkaart!

VISwijzer advies

Het vangen van zoveel mogelijk rivierkreeften lijkt voor nu de enige oplossing om de plaag te bestrijden. Gebruik de kaart voor jouw dichtstbijzijnde verkooppunt en kies voor rivierkreeften afkomstig uit Nederland. Vermijd de rivierkreeften die in de supermarkt liggen en onder slechte omstandigheden gekweekt worden. Bekijk onze uitgebreide VISwijzer voor een gedetailleerder advies.

Good Fish werkt samen met vissers en waterschappen aan een bestrijding voor de rivierkreeftenplaag. Je leest er hier meer over.