In 4 stappen kiezen voor duurzame gamba’s

Gamba’s of tropische garnalen zijn niet aan te slepen. Zo’n 60% van alle restaurants hebben ze op de kaart staan. Ze worden gegeten als tapas, door een pasta in een rijstgerecht of gewoon los uit het vuistje. Harstikke lekker die gamba’s, maar heel vaak geen duurzame keus.

In deze blog leggen we uit waarom gamba’s vaak ROOD scoren op de VISwijzer en waar je op moet letten als je duurzame gamba’s wilt kopen.

Stap 1: Ga voor gekweekte gamba’s

Wilde gamba’s zijn in veel tropische zeeën overbevist. Gekweekte gamba’s kunnen in die zin dus zeker een duurzaam alternatief bieden. De manier waarop gamba’s worden gekweekt, zijn doorslaggevend om te bepalen of ze duurzaam zijn of niet.

Stap 2: Maak de afweging intensieve versus extensieve kweek

Bij intensieve kweek wordt een groot aantal gamba’s in één vijver gehouden. Dit zorgt ervoor dat er extra (niet-duurzaam) gevoed moet worden. Daarnaast is de kans op ziektes groter en worden er bestrijdingsmiddelen en antibiotica gebruikt om de gamba’s gezond te houden.

Bij extensieve kweek zijn de dichtheden gamba’s een stuk lager. Er hoeft niet extra gevoed te worden, de gamba’s eten alle plantaardige voeding die natuurlijk al aanwezig is. Bovendien is het gebruik van bestrijdingsmiddelen of antibiotica ook niet of nauwelijks nodig.

Helaas is het in de supermarkt of in een restaurant vaak lastig om het onderscheid te kunnen maken tussen intensief of extensief geweekte gamba’s. Het is namelijk niet verplicht om deze informatie op de verpakking te leveren. Omdat het overgrote deel op de Europese markt uit de intensieve kweek komt, en dus rood scoort op de VISwijzer, is ons algemene advies om gamba’s vermijden.

Stap 3: Ga voor ASC of Biologisch als duurzame keus

Toch heb je als consument een aantal opties om wel een duurzame keuze te maken. Zo zijn er in de supermarkt tropische garnalen te koop met een ASC keurmerk. Dit keurmerk staat voor verantwoorde kweek. Er worden dan voorwaarden gesteld waaraan de kwekerij moet voldoen om de impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Good Fish raadt ASC aan als een goede keuze voor gamba’s. Binnen de standaard voor tropische garnalen van ASC ontbreken echter strenge voorwaarden voor het onderdeel mensenrechten.

Je kunt als consument ook kiezen voor Biologisch gekweekte gamba’s. Dit zijn altijd extensief gekweekte gamba’s en daarom een duurzame keus. Ook bij biologische gamba’s is geen rekening gehouden met mensenrechten.

Stap 4: Kies voor mensenrechten met ASIC

Een initiatief dat op het punt staat haar intrede te maken op de Europese markt is ASIC, the Asian Seafood Improvement Collaborative. ASIC werkt in zuidoost Azië aan het verbeteren van de werkomstandigheden op tropische garnalen kwekerijen. ASIC werkt uitsluitend met kleinschalige garnalenboeren die extensief gamba’s kweken binnen het natuurlijke systeem. Door zich bij ASIC aan te sluiten kunnen de garnalenboeren laten zien dat zij goed zorgen voor hun personeel.

De boeren die aangesloten zijn bij ASIC zijn kleinschalig en komen dus niet in aanmerking voor het ASC keurmerk. Op dit moment werkt Good Fish aan een aquacultuur beoordeling voor de garnalenboeren die zich hebben aangesloten bij ASIC. Zodra ons consumptie advies gereed is, zullen de eerste ASIC gamba’s zijn marktintrede maken in Nederland.

VISwijzer score voor tropische garnalen / gamba’s

Alle gamba’s die intensief gekweekt worden en geen ASC keurmerk dragen scoren rood op de VISwijzer. Met dit advies raden wij de consumptie van deze gamba’s af. Extensief gekweekte gamba’s scoren oranje of groen op de VISwijzer, afhankelijk van de hoeveelheid voer die aan het systeem wordt toegevoegd en het gebruik van chemische middelen.