Gamba

De gamba, die ook wel tropische garnaal of tijgergarnaal wordt genoemd, is wereldwijd ontzettend populair. De gamba op je bord kan een witpoot- of een tijgergarnaal zijn. Helaas gaat er bij de kweek van beide garnalen veel mis.

Zo werden er vroeger veel mangrovebossen gekapt voor de aanleg van kweekvijvers. Tegenwoordig worden deze vijvers aangelegd bij kustgebieden, maar ook dat zijn waardevolle en kwetsbare natuurgebieden. Omdat garnalen makkelijk ziektes overbrengen, worden veel medicijnen, antibiotica en chemicali├źn gebruikt. Dit is erg schadelijk voor het milieu, en vanwege de slechte wet- en regelgeving in de landen waar deze soort gekweekt wordt hier weinig aan gedaan.

Wilde gamba’s

Tropische garnalen worden ook in het wild gevangen, maar daar worden ze ernstig overbevist en de gebruikte vismethode heeft ernstige gevolgen voor het ecosysteem. Ook zijn er veel problemen met het beheer van de visserij en is illegale visserij aan de orde van de dag.

VISwijzer advies

Vanwege alle problemen die spelen rondom de tropische garnalen, is het beter om deze soort te vermijden. Een uitzondering hierop zijn gamba’s met het ASC-keurmerk. Deze kan je wel met een gerust hart eten. Bekijk onze uitgebreide VISwijzer voor het volledige advies.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.