Rivierkreeft

Het is een onbekend probleem bij veel mensen, maar onze sloten en rivieren zitten vol met rivierkreeften. Het zijn invasieve exoten die hier oorspronkelijk niet vandaan komen.

Rivierkreeften knippen waterplanten weg en boren kleine gaatjes in dijken en oevers, die daardoor instabiel worden. Hierdoor neemt de kwaliteit van onze wateren af. Omdat ze vrijwel geen natuurlijke vijanden hebben en zich snel voortplanten, hebben de rode kreeftjes zich in no-time uitgegroeid tot een ware plaag. 

Het project

We hebben inmiddels een steeds beter beeld van het ontstaan van de rivierkreeftenplaag. Maar hoe komen we weer van ze af en welk consumptieadvies moeten de rode kreeftjes krijgen op onze VISwijzer?

Met die vragen trapten Good Fish en Wageningen Environmental Research dit project af. In samenwerking met vissers en waterschappen zoeken we naar de best mogelijke oplossing voor het beheersbaar maken van de plaag. En dat is nog niet zo makkelijk, want vissers en waterschappen hebben allebei andere belangen.  

Vissers zien dat het wegvangen van rivierkreeften helpt. Hoe meer mensen rivierkreeften uit Nederland eten, hoe sneller we deze plaag onder controle krijgen en de populatie kunnen beheersen

De oplossing

Eén conclusie die we wel kunnen trekken, is dat de plaag niet uit zichzelf zal verdwijnen. Het goede nieuws is dat de oplossing eigenlijk hartstikke simpel is. Je bestrijdt de plaag namelijk het beste door de rivierkreeftjes op te eten! Koop ze bij een lokale visser (en niet in de supermarkt), gooi ze op de BBQ of maak een traditionele Crayfish Boil!  

Waar koop ik ze?

Er is nog geen commerciële markt voor de verkoop van lokaal gevangen rivierkreeften. De circa 30 rivierkreeftenvissers leverden tot voor kort eigenlijk alleen aan de horeca. Om de overheerlijke kreeftjes ook voor consumenten beschikbaar te maken, hebben wij een kaart ontwikkeld waar je eenvoudig jouw dichtstbijzijnde verkooppunt kan vinden. Neem snel een kijkje!  


 

 Bekijk de kaart op volledig scherm hier. 

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.