Rivierkreeft

  • Rivierkreeft is gezond, lekker en duurzaam om te eten!
  • We eten in Nederland al wel rivierkreeften, maar we eten de verkeerde.
  • De beroepsvisserij moet verder professionaliseren aan de hand van een doordacht businessmodel.

Dit project is in october 2023 officieel afgerond.

Wist je dat onze sloten en rivieren vol zitten met rivierkreeft? En die rivierkreeft is perfect voor op de BBQ, maar ook lekker in andere gerechten. Goed nieuws dat het er zo veel zijn zou je denken toch? Mis!

Het klinkt mooi, maar dat is het niet. Ze horen hier namelijk niet, rivierkreeft is een invasieve exoot. We hebben in Nederland  te maken met een overvloed van de Amerikaanse rivierkreeft en die zorgt voor problemen in onze wateren. Ze verstoren de hoeveelheid waterplanten en de waterkwaliteit. Bovendien graven ze gaten in oevers en dijken, wat kan zorgen voor dijkdoorbraken. In Zuid-Europa is dat al gebeurd! We moeten ons dus serieus zorgen maken. 

Ga direct naar de rivierkreeftkaart

De oplossing? Eten!

Misschien wel de leukste oplossing voor een serieus probleem: lekker eten! De rivierkreeft is lekker in een salade, kan goed in een pasta en is perfect op de barbecue! Verras je gasten en rooster de rivierkreeften een paar minuten. Dat is weer eens wat anders op de barbecue. 

rivierkreeft op de barbecue

Waar koop ik ze?

Rivierkreeft koop je bij lokale vissers. Hoe leuk is dat! Veel leuker dan kopen in de winkel, daar help je bovendien het probleem niet mee oplossen. Rivierkreeft in de supermarkt komt namelijk uit China, daar worden ze gekweekt, vervolgens worden ze helemaal naar Nederland verscheept. En daar is natuurlijk niks duurzaams aan. Bovendien help je daarmee onze dijken niet. Je kunt rivierkreeften zelf bij een lokale visser bestellen. Ook zijn er een aantal restaurants die rivierkreeften uit Nederland op de kaart hebben staan. Kijk hier waar je in jouw buurt rivierkreeften kunt kopen:


 Bekijk de kaart op volledig scherm hier. Of lees de verhalen van alle rivierkreeftvissers

Rivierkreeft bereiden

De meest gemakkelijke manier om rivierkreeft te eten, is door ze even kort te koken en vervolgens te garen op de barbecue. Dat is weer eens wat anders dan een standaard spiesje of hamburger. Wij adviseren om de voorgegaarde rivierkreeft doormidden te snijden en vervolgens op de barbecue te leggen. Daarna kun je het vlees zo uit het staartstuk prikken. Hoef je ze tenminste ook niet meer te pellen.

rivierkreeft bereiden

Help! Hoe pel ik rivierkreeft?

Mocht je besluiten de rivierkreeft op een andere manier in een gerecht of toch in zijn geheel op de barbecue te bereiden, dan moeten ze nog wel gepeld worden. Geen paniek, dat is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt. En oefening baart kunst. Bekijk onze handige tutorial online.

Koken met rivierkreeft

Rivierkreeft is natuurlijk niet alleen geschikt op de barbecue. Je kunt het beestje verwerken in allerlei andere mooie gerechten. Ben je op zoek naar een beetje inspiratie? Bekijk dan eens de recepten Rivierkreeft die voor Good Fish zijn ontwikkeld door studenten van ROC Friese Poort. Inspiratie genoeg!

Over het project

Door beroepsvissers wordt in Nederland al wel op rivierkreeften gevist, maar gezien de hoeveelheid rivierkreeften moeten dit er nog veel meer worden. Hiervoor moeten we met z’n allen aan de rivierkreeft. We eten in Nederland al wel rivierkreeften, maar we eten de verkeerde! De rivierkreeften in de supermarkten zijn geïmporteerd uit China, waar ze niet op een duurzame manier gekweekt worden. Waarom eten we niet massaal de rivierkreeften uit Nederland? Het is exact dezelfde soort!

Vissers zien dat het wegvangen van rivierkreeften helpt. Hoe meer mensen rivierkreeften uit Nederland eten, hoe sneller we de rivierkreeften onder controle krijgen en de populatie kunnen beheersen

Good Fish onderzoekt ondertussen met Wageningen Environmental Research hoe deze visserij economisch het best, maar ook op een duurzame manier, ingericht moet worden. Zodat we zowel de visser als de natuur een handje helpen. We gaan ons inzetten om de rivierkreeftenvisserij verder te laten ontwikkelen. Als we willen dat meer vissers en consumenten aan de rivierkreeften gaan, moet de beroepsvisserij verder professionaliseren aan de hand van een doordacht businessmodel. Hierbij horen meer mogelijkheden om de rivierkreeft op de markt te brengen. Om dit te stimuleren helpt Good Fish de consument een handje met deze rivierkreeftenkaart. Wageningen Environmental Research richt zich op het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de beroepsvisserij op de rivierkreeft.

Wil je meer weten over de verschillende soorten rivierkreeften, hoe je ze kan herkennen en ons project? Kijk dan op de speciale website hiervoor.

Het project Kennisplatform Rivierkreeft wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken Visserij (EFMZV).