BLOG: De flyshootvisserij, hoe zit dat?

Foto van Jetze van Zwol | Geplaatst op 20 oktober 2022 | Dit project wordt gefinancierd door

Hoeveel rode mul, rode poon en inktvis er in de Noordzee zwemt? Hoewel dit doelsoorten zijn van de flyshootvisserij, kan deze vraag nog niet beantwoord worden. Binnen het project ‘Kennisproject VISwijzer en Flyshootvis’ doet een unieke samenwerking tussen 3 partijen: Good Fish, Wageningen Marine Research en de flyshootvissers van Cornelis Vrolijk/Jaczon onderzoek naar de flyshootvisserij en haar doelsoorten. Een doel binnen dit project is om via verbeterde gegevensverzameling de weg vrij te maken voor verbeterd beheer en duurzaamheidsbeoordelingen van deze drie vissoorten.

Ondanks de algemene indruk dat het goed gaat met visbestanden in de Noordzee, komen een aantal vissoorten in de Noordzee en het Kanaal nu niet in aanmerking voor een goede score op de VISwijzer. Op dit moment staan soorten als rode poon, rode mul en sepia ROOD op de VISwijzer, omdat er te weinig gegevens over de visstand en visserijdruk zijn. Deze soorten zijn doelsoorten in de flyshootvisserij en zijn zogenaamde ‘onbeheerde vissoorten’. Zonder een schatting van visserijdruk en visstand kan er nog niet gesproken worden over duurzame vangst van deze soorten.

Maar, wat is flyshoot eigenlijk?

Flyshoot is een vismethode die oorspronkelijk ontwikkeld is in Denemarken en IJsland. Sinds 2005 wordt het steeds vaker gebruikt in Nederland en de rest van Europa. In 2022 bestaat de Nederlandse flyshootvloot uit 20 schepen. Bij de flyshootmethode wordt een zegentouw in een cirkel uitgevaren en richting het schip binnengehaald. De zegentouwen die langzaam over de bodem worden getrokken veroorzaken stofwolken, waardoor de vissen die zich tussen de zegentouwen bevinden in de vaarrichting meezwemmen. Tenslotte komt de vis in het net terecht en wordt het net aan boord gehaald. Doordat het visnet relatief kort in het water is komt de vis met heel weinig beschadigingen en in goede kwaliteit aan boord. In onderstaande animatie kun je zien hoe deze vismethode werkt.

Gemengde visserij  

De flyshootvisserij is een gemengde visserij. Dit houdt in dat de visserij naast de doelsoorten rode mul, rode poon en inktvis ook altijd andere marktwaardige vis vangt. Voor de doelsoorten van deze visserij zijn er vanuit de EU tot nog toe geen beheermaatregelen ingevoerd omdat deze eerder niet van commercieel belang waren voor noordelijk Europa. Door de toename van deze doelsoorten in onze wateren door klimaatverandering en de toename van de flyshootvisserij in de afgelopen jaren, neemt het belang van duurzaam beheer, al dan niet middels quota, toe. Maar dit is nog niet zo makkelijk, gezien de beperkte beschikbaarheid van wetenschappelijke gegevens van deze doelsoorten.

Unieke samenwerking 

De Nederlandse flyshoot visserij heeft in 2019 aangegeven mee te willen werken aan gegevensverzameling van niet gequoteerde doelsoorten binnen het project ‘Kennisproject VISwijzer en Flyshootvis’. Dit project wordt uitgevoerd door een samenwerking tussen Good Fish, Wageningen Marine Research en de vissers van Cornelis Vrolijk/Jaczon. De gegevensverzameling is inmiddels van start gegaan. Hiermee kan hopelijk een goede stap gemaakt worden in het onderzoek naar hoe de visbestanden van rode poon, rode mul en inktvis in de Noordzee ervoor staan. Meer informatie over dit project kan gevonden worden op onze projectpagina Flyshoot.

Meer weten over dit project? Lees hier meer over deze unieke samenwerking!