De visproblemen

Voedselveiligheid

Bij het consumeren van vis moet altijd rekening gehouden worden met de voedselveiligheid. Vis is vaak al bedorven voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden aanwezig zijn. Visproducten zijn echter nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid door de sterke, kenmerkende geur van bedorven vis.

Toch is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden bij de consumptie van visproducten. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende risicovolle producten.

Koud gerookte zalm

Koud gerookte zalm kan een risico vormen voor zwangere vrouwen vanwege de Listeria-bacterie. Om besmetting van deze bacterie te vermijden is het belangrijk om de zalm voor consumptie gekoeld te houden. Ook is het belangrijk om de houdbaarheidstermijn in acht te nemen.

Levende oesters

Levende oesters kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze virussen kunnen bevatten. Om dit te voorkomen kan je het beste oesters kopen van betrouwbare bedrijven. Deze oesters komen uit water dat van dezelfde kwaliteit is als drinkwater.

Krab

Het vlees van krabben bevat een hoog eiwitgehalte. Bij sommige mensen treed hierdoor een allergische reactie op.

Tonijn

Bij het invriezen van tonijn verandert de kleur naar grijs-bruin. Als tonijn vervolgens weer wordt ontdooit, ziet dit er minder fris uit. Om dit bruin worden te vertragen, mogen bepaalde middelen worden gebruikt. In hogere concentraties kan men met dezelfde middelen ook bederf maskeren. Dit is niet alleen fraude, het vormt ook een groot risico voor de voedselveiligheid. Bedorven tonijn kan namelijk heftige allergische reacties veroorzaken.

Wil je meer weten over de gevaren van bijgekleurde tonijn? Klik dan hier.