Rode mul (zeebarbeel)
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: zuidelijke Noordzee
Bodemottertrawls, Schotse zegens/flyshoot, Boomkorren
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Er zijn onvoldoende gegevens over de rode mul om een goede bestandsschatting te doen voor het mulbestand in het Kanaal en de Noordzee. Cijfers van ICES wijzen op een sterke afname in het mulbestand, en adviseert de visserijdruk niet verder te laten toenemen.
Flyshoot wordt beschouwd als een relatief selectieve visserij, met weinig bijvangst van ondermaatse vis. Dit is echter sterk afhankelijk van de doelsoort, de maaswijdte, het visgebied en het seizoen. Bijvangst van flyshootvisserijen in het Kanaal en de Noordzee kunnen aanzienlijk zijn. Daarnaast staan de bodemvisserijen in dit gebied bekend om hun bijvangst van roggen en haaien, die erg gevoelig zijn voor visserijdruk. Het is dus niet uitgesloten dat deze ook worden bijgevangen in deze visserij.
Mul wordt ook gevangen met een bodemsleepnet. Het type sleepnet dat wordt gebruikt is selectiever dan de traditionele boomkor, met minder bijvangst van ondermaatse vis en ongewenste soorten. Toch zijn bijvangsten en de teruggooi van ongewenste vangst nog steeds een probleem en dan voornamelijk de bijvangst van haaien en roggen. Deze soortengroepen zijn gevoelig voor visserijdruk en veel populaties staan onder druk. Bij het vissen met bodemsleepnetten is sprake van bodemberoering en directe verstoring van het bodemleven. Intensief vissen met bodemsleepnetten leidt op termijn tot een verandering in de soortensamenstelling.
Het Kanaal en de Noordzee staan onder EU visserijbeleid. Er zijn echter geen specifieke visserijmaatregelen voor mul. Nu er steeds meer op mul wordt gevist, is in de nabije toekomst een beheerplan nodig. Het ontbreken van data staat het ontwikkelen van een effectief beheerplan echter in de weg.