Helpen met Schelpen

  • Geef oesterschelpen een tweede leven
  • Draag bij aan het leven in de Noordzee
  • Verminder je CO2-voetafdruk

De Zeeuwse en de platte oester zijn voor veel liefhebbers een echte delicatesse. Deze schelpdieren worden duurzaam bevist, scoren allebei groen op de VISwijzer en zijn daarmee een duurzame keuze. Helaas zorgt de consumptie van oesters ook voor het nodige afval en worden schelpen vaak bij het grofvuil gegooid. Dat kan anders! Daarom zijn wij in 2020 samen met het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en de Oesterij het project ‘Helpen met Schelpen’ gestart.

Maar wat doen we dan precies met die lege schelpen? Nou, die zetten we in voor de groei van jonge oesters! Om uit te groeien tot volwassen oesters hebben oesterlarfjes namelijk een stabiele ondergrond nodig om aan vast te hechten. Hier zijn oesterschelpen ideaal voor.

Maar voordat de schelpen hiervoor gebruiken kunnen worden, moeten ze eerst een tijdje in de buitenlucht gedroogd worden. Vervolgens worden gekweekte oesterlarfjes op de schelpen geplaatst. Deze schelpen worden dan in een ‘oesterwieg’ geplaatst en in zee gelaten. Op de lange termijn kunnen hier grote schelpdierriffen uit ontstaan, die in de Noordzee een bron van leven vormen!

Een oesterwieg gemaakt van kippengaas en hout – Ernst Schrijver Ark Natuurontwikkeling

Impact maken met restaurants

Om genoeg lege schelpen te verzamelen werkten we samen met De Oesterij in Yerseke, restaurant Pure C in Cadzand en de Zilte Zeemeermin in Arnhem. Als partners van ons horecaprogramma zamelen zij hun verkochte oesterschelpen in, zodat wij ze kunnen gebruiken voor natuurherstel. Bovendien ondersteunden we aangesloten restaurants ook bij het verduurzamen van hun menukaart.

Afgerond  project

De projectpilot is eind 2021 succesvol afgerond. Helaas is er nog geen vervolgfinanciering om het project voort te zetten. Meer weten over het project? Neem dan contact op met Tatiana@goodfish.nl.

Omslagfoto gemaakt door Floor Driessen / Bureau Waardenburg