Meer informatie

Senegalese tong (Atlantische tong, tropische tong)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Platvissen

Platvissen liggen vaak gedeeltelijk in het zand verscholen. De bovenste zijde heeft een goede schutkleur, de onderkant is wit. Ze hebben een platte vorm en ogen aan de bovenkant. Een platvis larve heeft  niet een platte vorm, maar de “gewone” vorm van een vis. Na ongeveer 6 weken verplaatst één oog naar de andere kant, dichtbij het andere oog. Vanaf nu zwemt de platvis met de blinde kant onder en met zijn beide ogen aan de bovenkant. De meest bekende platvissoorten in Nederland zijn de schol en tong. Ook zwemt er in de Noordzee veel schar, tarbot, griet, bot en tongschar rond.

Senegalese tong (Atlantische tong, tropische tong)

De Senegalese tong is een platvis die voorkomt op zand- en slibbodems aan de Oostelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Senegal. De soort kan ongeveer 60 cm lang worden. Hij heeft een gepigmenteerde zijde die grijsachtig bruin is met blauwe vlekjes. De borstvin is geheel zwart en hij heeft lichtgele tot witte vinstekels. Hij eet schelpdieren, wormen, garnalen, krabben en vissen.

 

 

Senegalese tong (Atlantische tong, tropische tong)

Cynoglossus senegalensis
Herkomst

Atlantische Oceaan, centraal oostelijke (FAO 34)
Deelgebieden: Senegal

Kweek- / Vangstmethode

Bodemtrawl, Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Er is een gebrek aan data bij de visserij op Senegalese tong. De soort is redelijk gevoelig voor visserijdruk en krijgt om die reden een oranje score voor dit onderdeel.

Deze vangstmethode vormt een risico voor diverse bedreigde vogels, haaien, roggen en walvissen. Tussen de 5 en 15% van de vangst is bijvangst. Daarnaast kan deze vangstmethode zorgen voor schade aan zeegrassen wanneer dicht aan het wateroppervlak wordt gevist. Daarom krijgt dit onderdeel een rode score.

Er is geen wet- en regelgeving op de visserij in Senegal voor deze soort. Er worden wel maatregelen genomen, maar die hebben weinig tot geen effect. daarom krijgt dit onderdeel een rode score.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is. 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.