Rode poon
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Sleepnetten
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De schorpioenvisachtigen is een grote familie van zeevissen waaronder ’s werelds meest giftige soorten. Zoals de naam suggereert hebben schorpioenvissen een soort stekel die giftig slijm bevat. Karakteristieke eigenschappen van Schorpioenvissen zijn het gedrongen lijf, en de vele stekels op het hoofd en rug en een grote bek. De meeste soorten leven dicht op de bodem en voeden zich met schelpdieren en kleine vissen. Schorpioenvissen vangen hun prooi door hem op te zuigen.
De bekendste schorpioenachtigen in de Noordzee zijn de ponen en roodbaars. De koraalduivel (lion fish) is feitelijk ook een schorpioenvis.
Rode poon is de meest verkochte poonsoort. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn rode kleur en bijzondere lichaamsvorm. Met zijn karakteristieke vleugelvormige borstvinnen is hij een van de weinige vissen die ook over de bodem kan ‘lopen’. Hij communiceert met soortgenoten door te knorren, hierdoor is hij ook wel bekend onder de naam knorhaan. Oorspronkelijk kwam de poon voor in de Middellandse zee en trok hij tijdens de zomermaanden naar de Noordzee. Klimaatverandering zorgt voor stijgende watertemperaturen waardoor we poon nu het hele jaar in onze Noordzee vinden. De rode poon wordt gemiddeld 30 cm lang maar kan tot 75 cm lang en 15 jaar oud worden.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Sleepnetten
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Schotse zegens/flyshoot
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.