Ombervis (Corvina)
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: noordelijke Golf van Biskaje
Handlijnen en hengelsnoeren
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Baarsachtigen (Perciformes) is veruit de grootste familie onder de vissen en vormt meer dan 41% van alle gewervelde vissen. Baarsachtigen komen in zout en zoetwatergebieden over de hele wereld voor. Bekende soorten zijn, zeebaars, dorade, goudmakreel en pieterman.
De ombervis wordt bij de vishandel meestal als corvina verkocht. Deze soort kan gevonden worden in de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Rode Zee. De ombervis lijkt op de zeebaars en heeft een zilvergrijze kleur, een gele bek en kan tot 2 m lang worden en 55 kg zwaar worden. De corvina die in de handel verkocht worden, worden voornamelijk gekweekt en worden niet zwaarder dan ongeveer 7 kilogram.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: noordelijke Golf van Biskaje
Handlijnen en hengelsnoeren
Zwarte Zee (FAO 37.4)
Deelgebieden: Atlantische Oceaan, noordoostelijke
Grondbeugen (longlines), Kieuwnetten (staand want)
Middellandse Zee (FAO 37)
Kooien (Kweek)
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.