Snoekbaars
Duitsland, Denemarken, Nederland
Recirculatiesysteem (Kweek)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
In veel Europese landen, waaronder Nederland, Denemarken en Duitsland wordt snoekbaars gekweekt in recirculatiesystemenrecirculatiesystemen:
Een milieuvriendelijk kweeksysteem dat volledig is afgesloten van de natuurlijke omgeving, afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt en het systeem is goed onder controle te houden. of is men bezig met het opzetten van kwekerijen.
Het voordeel van het kweken van snoekbaars in recirculatiesystemen is dat een aantal mogelijke negatieve effecten op de omgeving effectief worden beperkt. Gekweekte vissen kunnen niet ontsnappen en geen ziektes verspreiden en het afvalwater wordt gefilterd en hergebruikt.
Er zijn nog een aantal verbeterpunten mogelijk bij de kweek van snoekbaars. Snoekbaarzen zijn gevoelig voor stress. De sterfte tijdens de snoekbaarskweek is soms hoog en ook treden er soms vervormingen of beschadigingen op aan de vinnen. De oorzaken hiervan zijn vaak onbekend. Meer onderzoek naar de optimale omstandigheden voor snoekbaarskweek is nodig. Zoals bij de meeste kweekvis gebeurt het bedwelmen en doden van de vissen nog niet op een humane manier.
In Nederland is er binnen het Duurzaam Snoekbaarscollectief onderzoek gedaan naar verbeterpunten in de snoekbaarskweek op het gebied van waterkwaliteit, preventie van ziektes en humane bedwelming- en dodingsmethodes.
Snoekbaarzen zijn roofvissen en het voer van de vissen bevat nog veel vismeel en visolie in het voer. Er is meer dan 2 kilo wilde vis nodig om 1 kilo snoekbaars te laten groeien. Het voer is vaak nog niet duurzaam omdat het bestaat uit bestanddelen die niet op een duurzame manier worden gevangen of geproduceerd.
Vis in het seizoen
Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.