Tienduizenden handtekeningen voor de paling

Petitie ruim 41.000 keer ondertekend

Maandag 21 maart a.s. is de “Power to the Paling” petitie overhandigd aan de Tweede Kamer door scholieren van de Burcht uit Veenendaal. Deze petitie, die is opgezet om aandacht te vragen voor de penibele situatie van de oer-Hollandse paling, is bijna 42.000 keer ondertekend. Niet voor niks, helaas. Want ondanks de inspanningen van natuurorganisaties, visserijsector en overheid blijft de palingstand steken op een gevaarlijk laag niveau.

Paling loopt vastEén van de belangrijkste oorzaken van de slechte palingstand is het feit dat de jonge paling niet goed vanuit zee ons land in kan zwemmen. Gemalen, stuwen en sluizen houden hem tegen, waardoor hij letterlijk voor een dichte deur staat. Nederland heeft heel veel van dit soort knelpunten: uit onderzoek van RAVON uit 2021 bleek een slordige 60.000. Daarom zijn vispassages belangrijk: doorgangen voor vis. Die zijn er wel, maar slechts een kwart blijkt te werken.

Tweede Kamer steunt moties om bereikbaarheid van onze wateren voor vis te verbeterenDaarom dienden Kamerleden Grinwis (CU), De Groot (D66), Bromet (GL) en Stoffer (SGP) vorig jaar moties in (motie 1 en motie 2) om hier iets aan te doen. Beide moties werden bijna unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

Bijzondere plekDe petities zijn op 21 maart overhandigd aan Pieter Grinwis, kamerlid voor de ChristenUnie. Op een speciale plek in de buurt van het Binnenhof, aan de Prinsessegracht, vlakbij de Tweede Kamer. Daar zwemmen namelijk kleine glasaaltjes vanuit zee onze rivieren binnen, dankzij een vispassage van het Hoogheemraadschap van Delfland. Over 15 jaar komen ze er weer langs, maar dan de andere kant op; als volwassen schieralen richting de Sargassozee, om te paaien

InitiatiefnemersDe petitie is een initiatief van Good Fish (uitgever van de VISwijzer) en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Good Fish adviseert aan supermarkten om de paling met rust te laten en niet te verkopen en de ecologen van RAVON doen al jaren onderzoek naar vissoorten in Nederland. Naast de Power to the Paling-campagne houden beide organisaties zich bezig met het verbeteren van vispassages, het tegengaan van stroperij en smokkel, het monitoren van glasaal (babypalinkjes) en het aanleggen van aalreservaten.