Expeditie Duurzame Vis – Op expeditie naar de visbeurs in Spakenburg

Naast de kleine haven stond een grote tent waar het allemaal ging gebeuren. Dat ik de juiste plek had gevonden was niet zo moeilijk om te raden, de vissen kon ik van verre ruiken! Ik was wat vroeg en had wat tijd om rond te neuzen. Een beetje onwennig liep ik tussen alle kramen door. Ik lust vis en eet graag een koolvisje uit de oven, maar veel spannender dan dat wordt het voor mij vaak niet. Dat was voor deze visspecialisten wel anders natuurlijk. Waar ik al een beetje bang voor was, gebeurde… Ik kreeg een echte haring aangeboden. 

Dat klinkt niet zo heftig, maar ik heb nog nooit een haring gegeten en vind ze er een beetje glibberig uit zien. Maar ja, je bent op een visbeurs of je bent het niet. En als een van de visspecialisten erachter zou komen dat ik nog nooit een haring had gegeten.… Dus ik verzamelde al mijn moed en koos de minst enge versie: een stukje haring gerold in een wrap met pittige guacamole en tomaat (voor puur natuurlijk ben ik nog even niet stoer genoeg). 

Na deze persoonlijke (en verrassend lekkere) prestatie kon ik de wereld aan en besloot ik de Nederlandse visspecialisten te vragen hoe ze denken over duurzaamheid en waarom niet alle informatie op hun bordjes staat. 

Op de kaartjes bij de vis staat vaak alleen de naam en prijs, af een toe nog de herkomst, maar de vangsttechniek is meestal onbekend. Jammer, want om een bewuste, duurzame keuze te kunnen maken heb je die informatie toch echt nodig. Waarom staat het er dan niet op? Vinden de visspecialisten het niet belangrijk? Of weten ze niet hoe hun vissen gevangen worden? Volgens de wet is het vermelden van deze informatie wel verplicht. 

De antwoorden waren vrij duidelijk, ze vonden het of niet nodig of het was te veel werk om het uit te zoeken. Gelukkig wist mijn collega Maud mij te vertellen dat visspecialisten naar de vangsttechniek kunnen vragen bij hun leverancier, die heeft alle informatie. Ze kunnen ook even de Good Fish Foundation bellen, die helpt ze graag.

De mooiste vitrine tijdens de beurs vond ik (en de rest denk ik ook) de Vitrine van de Toekomst. Daar had de Good Fish Foundation samen met Adri & Zoon en Elbert-Jan Koelewijn een visualisatie gemaakt hoe de verkoopbordjes eruit zouden moeten zien met de juiste informatie. De visspecialisten die de kraam stonden te bewonderen kon ik wel even vragen wat zij van duurzaamheid vinden. Het antwoord was duidelijk: “Duurzame vis is de toekomst!” Duurzaamheid wordt dus gelukkig wel belangrijk gevonden en dat belooft veel goeds voor de toekomst. Nu nog hopen dat de mooie woorden worden omgezet in daden! 

Vraag uw visleverancier naar herkomst en vangsttechniek! Zo kunt u een duurzame keus maken.

Expeditie Duurzame Vis – Visbeurs Spakenburg

Lotte neemt ons mee op haar tweede zoektocht naar Goede Vis. Hoe zit het nou eigenlijk met die bordjes in viswinkels? Wat moet er allemaal op staan? En geven visspecialisten alle informatie zodat wij een Goede Vis kunnen kiezen? Lotte zoekt het uit!Muziek van Bensound.com

Geplaatst door VISwijzer op Maandag 21 oktober 2019

 


Over de blogger: Ik ben Lotte, 22 jaar en dol op van alles en nog wat. Veel hoef je over mij niet te weten, misschien alleen dat ik weinig van vis weet, maar dat is gelukkig niet erg. Daarom ben ik namelijk hier! Ik ga alles over duurzame vis en de Good Fish Foundation leren, en dat doe ik liever niet alleen. Vandaar dat ik mijn verhalen hier met jou deel. Wil je ook iets met mij delen? Je kunt me bereiken via lotte@goodfish.guide