Maakt brexit-deal de visserij duurzamer?

7 januari 2021 – Er is lang over gediscussieerd en vergaderd maar uiteindelijk hebben de Eurocommissarissen een brexit-deal kunnen sluiten. De visserij was één van de laatste obstakels voor het sluiten van een deal. Volgens VisNed directeur Pim Visser zijn de Nederlandse kottervissers opgelucht dat ze mogen blijven vissen in de Britse wateren, maar zijn ze absoluut niet blij met de gesloten deal.

De Europese vissers betalen een hoge prijs om toegang te houden tot Britse wateren. In 5 jaar tijd krijgen de Britten 25% van de visrechten die nu nog van de EU zijn. Dat houdt in dat Europese vissers een deel van hun visquota af moeten staan om toegang te houden tot Britse wateren, waaronder duizend ton tong, veel haring en makreel en wat schol en kabeljauw. Daarnaast mag er minder vis gevangen worden in het Kanaal, een vissersgebied waar zowel Nederlandse als Franse vissers actief zijn.

Good Fish positief over vangstverdeling

Good Fish is opgelucht dat er voor de eerste 5 jaar duidelijke afspraken zijn gemaakt over de vangstverdelingen. Vangstverdelingen zijn cruciaal voor een gezonde oceaan omdat ze overbevissing tot een minimum beperken. Het blijft echter onzeker hoe de situatie er na 5 jaar uit gaat zien.

Wat merkt de consument?

De brexit-deal heeft ook de nodige gevolgen voor visliefhebbers. Omdat vis die uit Groot-Brittannië komt nu langs de douane moet, moeten de producten voorzien worden van een certificaat, die aantoont dat de vis gezond is. Dit kan al snel oplopen tot 725 euro per zending. Mede hierdoor is de wachttijd per zending ook langer, met minder verse vis als gevolg.

Wat de brexit-deal precies met de prijs van vis gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. Als consument kan je in ieder geval de Nederlandse vissers steunen door vis uit onze eigen Noordzee te kopen. Weten welke dat precies zijn? Kijk dan op onze VISwijzer.