Hoe is de illegale handel in paling ontstaan?

De illegale handel in Europese paling is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste wildlife crimes. In 2017 zette Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten in de Europese Unie, het in de top 10 van hun actieplan, net onder wapen-, mensen- en drugssmokkel. Niet voor niets wordt de handel in paling ook wel vergeleken met die van cocaïne.

De toename van de illegale handel heeft vooral te maken met het bestand van de Japanse paling. Met deze soort ging het lange tijd goed en er werd verwacht dat er genoeg Japanse palingen waren om de extreme Aziatische vraag aan te kunnen. Ter indicatie: Japanners eten jaarlijks ruim 100.000 ton paling, 75% van de wereldwijde palingproductie.

Nadat onderzoekers er achter waren gekomen dat de palingpopulaties in 30 jaar met 90% waren teruggelopen, heeft Japan de Japanse paling op de officiële rode lijst gezet. De vraag naar paling is echter onverminderd groot gebleven en neemt alleen maar toe. Daardoor hebben Aziaten nu veel geld over voor Europese paling. Export van Europese paling buiten Europa is echter illegaal.

Ook het Europese palingbestand is er slecht aan toe. Volgens de Europese Commissie is de toestand zelfs kritiek en ook op de VISwijzer scoort de paling rood. Naast de vraag van Aziatische landen is er in Nederland ook nog altijd veel vraag naar paling: veel consumenten vinden het bij onze cultuur horen. Good Fish Foundation adviseert om voor paling een alternatief te kiezen.

Wil je meer lezen over de paling? Lees hier wat de Good Fish Foundation doet voor de paling en lees hier ons commentaar op de evaluatie van de Europese Aalverordening