Alternatieve visvoeringrediënten

Aquacultuur wordt vaak gezien als de oplossing voor overbevissing en de negatieve effecten op het ecosysteem. Toch draagt aquacultuur nog steeds bij aan deze gevolgen doordat er wilde vis gebruikt wordt voor vismeel en visolie, twee belangrijke ingrediënten in het voer. Terwijl onze oceanen al maximaal óf zelfs overbevist worden blijft de vraag naar wilde vis stijgen door de alsmaar groter worden door de aquacultuursector.

Voerproducenten zijn daarom al langer overgestapt op granen en soja om het visgedeelte in voer te verlagen. Ondanks dat dit een goede ontwikkeling is, kleven er ook nadelen aan. Door landplanten te gebruiken in visvoer draagt kweekvis nu indirect bij aan boskap én de gekweekte vis wordt er minder gezond van. Dit is op twee manieren te interpreteren: Ten eerste eet roofvis, bijvoorbeeld zalm, van nature andere vissen. Hierdoor heeft het darmsysteem moeite met het verteren van granen en soja, met een verminderde weerstand en gezondheid tot gevolg. Ten tweede bevatten granen en soja minder of geen omega-3 vetzuren, waardoor het stukje vis dat uiteindelijk op ons bord terecht komt minder gezonde vetzuren bevat.

Novel feed ingrediënten

Om al deze problemen op te lossen zijn wetenschappers en bedrijven met nieuwe, alternatieve voeringrediënten aan de slag gegaan. Zo zijn insecten en eencelligen (bepaalde schimmels of bacteriën) een potentieel alternatief voor vismeel of soja. Voordelen hiervan zijn onder andere dat ze worden gekweekt op reststromen waardoor er geen extra landbouwgrond naar voerproductie hoeft te gaan.
Visolie, de grootste bron voor omega-3, leek moeilijker te vervangen, maar ook hier zijn recent alternatieven voor gevonden! In de natuur komt omega-3 namelijk veel voor in algen. Deze algen worden gegeten door zoöplankton, deze weer door kleine visjes en zo verder. Uiteindelijk vindt de omega-3 zijn weg naar de top van de voedselketen en komt op ons bord terecht. Door alg direct te verwerken tot pure olie voor in visvoer bevat gekweekte vis weer net zoveel omega-3 als de wild gevangen variant.

Duurzame vervanger of niet?

Omdat deze voeringrediënten vrij nieuw zijn heeft Good Fish een verkennend onderzoek opgezet naar de duurzaamheid van deze ingrediënten. Moeten deze ontwikkelingen gestimuleerd worden, of kleven er nog teveel nadelen aan deze zogenoemde ‘novel feed’ ingrediënten?

Lees hier het hele rapport van Good Fish over de geschiktheid van nieuwe alternatieve visvoeringrediënten.