Europese aal (paling)
Europa (FAO 5)
Alle vangstmethodes
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Europese aal staat op de lijst van ernstig bedreigde soorten van de IUCNIUCN:
International Union for the Conservation of Nature, een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen. Het is een samenwerkingsverband waar zowel NGO's als overheden lid van zijn.. Sinds 1980 is de aalvangst met 75% afgenomen en is de intrek van glasaal met 99% gedaald. De exacte oorzaak van deze snelle achteruitgang is onbekend, maar men vermoedt dat watervervuiling, verstopping van waterwegen en visserij factoren zijn die een rol spelen.
Europese aal wordt voornamelijk gevangen met fuikenfuiken:
Een visserijtechniek waarbij vis wordt gelokt in vallen of korven van bijvoorbeeld kippengaas.. De impact van deze vismethode op het ecosysteem is nog onduidelijk. Het is echter waarschijnlijk dat het schadelijk is voor soorten die worden aangetrokken door de gevangen aal, zoals otters en vogels. Naar verwachting heeft deze vismethode een minimale impact op habitats.
Volgens een Europese verordening in 2007 moet iedere lidstaat drastische maatregelen nemen voor het herstel van de aalstand in Europa. Tegen wetenschappelijk advies in, staat dit plan nog steeds visserij toe op jonge aal (glasaal) en volwassen paling. Illegale visserij wordt ook nog altijd gestimuleerd door de hoge palingprijzen. Het beheerBeheer:
De regelgeving rondom visserij en aquacultuur die ervoor zorgt dat de productie binnen wettelijke kaders wordt uitgevoerd en dat duurzaamheid verzekerd kan worden. van deze soort is niet effectief.
Meer weten over paling? Lees hier over twee projecten die Good Fish heeft opgepakt rondom paling: Toekomst voor paling en Power to the paling. Daarnaast hebben wij ook een FAQ opgesteld.