Verbod Nederlandse Flyshooters in Franse wateren afgewend

Update 24/10/2022

Op 30 september is het plan om flyshooters uit Franse wateren te weren niet door het zogeheten visserijtriloog, dit zijn gesprekken tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten, gekomen. Dit betekent dat alle Nederlandse en Belgische flyshooters welkom blijven in Franse wateren.

13-7-2022 | Dit project wordt gefinancierd door

Gisteren bepaalden Franse Europarlementariërs tijdens een stemming in de EP-visserijcommissie dat alle demersale zegens oftewel schepen die vissen met Schotse en Deense zegens, de komende 10 jaar niet meer welkom zijn in hun territoriale wateren. Lidstaten kunnen dit verbod nog blokkeren. De afgelopen maanden uitten de Fransen al vaker hun onvrede over Nederlandse en Belgische flyshooters. De NGO Bloom, bekend van hun campagne tegen de puls, startte eerder deze maand een campagne tegen de flyshootmethode. De impact voor Nederlandse flyshooters  kan  groot worden als dit verbod er daadwerkelijk doorkomt.

De stemming in de EP-visserijcommissie was bedoeld om Europese lidstaten officieel weer een verlenging van 10 jaar te geven om in elkaars wateren te kunnen vissen. Met het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid zijn vissers vrij om -met de juiste quota op zak en vismethodes die wettelijk toegestaan zijn- vrij te vissen binnen de territoriale zone van 12 zeemijl van Europese landen. Er zijn op dit moment circa 25 Nederlandse schepen die een deel van het jaar flyshooten (de gangbare naam voor de Schotse zegen) in het Kanaal.

Met de stemming wil Frankrijk nu alle demersale zegens in hun territoriale wateren gaan verbieden. Door het ontbreken van een goede onderbouwing met wetenschappelijke impactrapporten, lijkt het erop dat het meer een politieke, dan een ecologische kwestie is.

Leren van het pulsverbod

De vergelijking met het pulsverbod is dan ook snel getrokken. Ook hier is er een coalitie van Franse vissers samen met het activistische Bloom campagne gaan voeren tegen de visserijmethode flyshoot. Ze noemen de flyshootmethode een uitvinding van de ‘Nederlandse industrie’ en een ‘ecologische bom’ voor het mariene ecosysteem.

Aan boord bij een flyshooter tijdens een van de waarnemersreizen. (credits; Jetze van Zwol).

Good Fish is van mening dat zowel duurzaamheidsclaims als dit soort aantijgingen gebaseerd moeten zijn op degelijke gegevens en onderzoek. Good Fish werkt daarom samen met Jaczon en Wageningen Marine Research aan de gegevensverzameling van de flyshoot visserij. Naar de flyshoot-techniek is namelijk nog niet veel onderzoek gedaan. De paar rapporten die er zijn, laten zien dat de bodemberoering een stuk lager ligt in vergelijking met demersale trawls zoals de boomkor. Ook is het brandstofverbruik aanzienlijk lager. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het vermogen van het schip en de afmetingen van het tuig, wel een verschil maken.

Kennis over de status van bestanden van belangrijke doelsoorten zoals rode mul, poon en inktvis ontbreekt nog, evenals gedegen kennis over de hoeveelheid discards en bijvangsten van kwetsbare soorten. Door de inzet van Rederij Vrolijk/Jaczon binnen ons gezamenlijk Kennisproject VISwijzer & Flyshoot hopen we hier volgend jaar meer inzicht in te hebben. In de infographic hieronder zie je hoe we dat doen.

Wat we geleerd hebben van het pulsverbod, is dat wetenschappelijk onderzoek van groot belang is om beleid te ondersteunen. Om Nederlandse vissers te wapenen tegen dit aanstaande verbod, is het van belang dat de ecologische impact van de flyshootvisserij op het marine ecosysteem verder wordt onderzocht en de resultaten transparant worden gecommuniceerd. Dit draagt bij aan het draagvlak voor deze techniek bij andere lidstaten.

Download en vergroot de factsheet door op de afbeelding te klikken.