Helpen met Schelpen project geeft oesterschelp tweede kans

17 maart 2021 – Oesters zijn voor veel consumenten een echte delicatesse. In Nederland zijn de twee populairste oestersoorten de Zeeuwse oester en de platte oester. Beiden scoren groen op de VISwijzer of hebben het MSC-keurmerk en zijn altijd een goede keuze, maar de lege schelpen worden vaak bij het grofvuil gegooid. Zeker in de horeca, waar normaal gesproken dagelijks duizenden oesters geserveerd worden.

Dat kan anders en daarom zijn wij samen met het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en de Oesterij het project ‘Helpen met Schelpen’ gestart. Met dit project zamelen we duizenden lege oesterschelpen in, die we vervolgens te water laten. Lege schelpen bieden een uitstekend houvast voor jonge oesters, die een stabiele plek zoeken om zich aan vast te hechten. Op de lange termijn creëren we hiermee grote schelpdierriffen, waar vele wieren, vissen en andere zeedieren baat bij hebben.

Waar gaan we voor?

Om dat te realiseren, zijn heel erg veel schelpen nodig. Sinds 2019 werken we hiervoor samen met een aantal restaurants en horecazaken, waaronder De Oesterij in Yerseke, restaurant Pure C in Cadzand, Hotel New York in Rotterdam en de Zilte Zeemeermin in Arnhem. Als partners van ons horecaprogramma zamelen zij al hun verkochte oesterschelpen in, zodat wij ze kunnen hergebruiken. Bovendien ondersteunen we aangesloten restaurants ook bij het verduurzamen van hun menukaart.

De Zilte Zeemeermin is een van de inzamelpartners van het ‘Helpen met Schelpen’ project

Hoe werkt het?

De schelpen die we ontvangen, worden eerst een tijdje buitengezet om schoon te worden. Vervolgens worden ze bij de Oesterij aangeboden, waar ze samen in een constructie met afbreekbaar gaas en houten balken gevormd worden tot een ‘oesterwieg’. Deze constructie beschermt de oesters tegen predatoren en voorkomt dat schelpen worden weggespoeld. Als de oesterwieg eenmaal te water is gelaten in de Noordzee, monitoren we jarenlang het groeiproces.

Een oesterwieg gemaakt van gaas en hout –Ernst Schrijver Ark Natuurontwikkeling

Wat kan jij doen?

Voor dit project hebben we de ambitie om zoveel mogelijk inzamelpartners hun schelpen te laten doneren/recyclen en daarmee een bijdrage te leveren aan natuurherstel. In 2021 bevindt dit project zich nog in een pilotfase met een aantal restaurants. In 2022 gaan we opschalen.

Meer weten? Lees hier meer over dit project!

Omslagfoto gemaakt door Floor Driessen / Bureau Waardenburg