5 dingen die je moet weten over illegale visserij

1. Het gebeurt nu

Is illegale visserij iets van vroeger? Nee. We zien er niets van en daarom lijkt het misschien alsof dit probleem allang opgelost is. Maar illegaal gevist wordt er nog altijd. De omvang en de impact zijn dramatisch. Het is een sterk onderbelicht probleem, dat zich moeilijk laat vatten door het internationale karakter ervan. Naar schatting is ongeveer één vijfde deel  van alle gevangen vis illegaal, ongemeld of ongereglementeerd (IUU). En de handel erin levert volgens een pas gepubliceerd rapport van Global Financial Integrity tot wel 34 miljard euro per jaar op. Recent verschenen er verschillende artikelen in de media die de ernst van de illegale visserij aangeven. Bijvoorbeeld dit artikel van Follow The Money.

2. Het is erg

Illegaal vissen bedreigt het zeemilieu en wereldwijde visbestanden. Maar dat is niet het enige: vaak is het gekoppeld aan andere illegale praktijken zoals witwassen, drugshandel en belastingfraude. Het is ook de oorzaak van menselijk drama. In deze schimmige sector is slavernij aan de orde van de dag. Fysieke mishandeling en dwangarbeid komen meer voor dan je wilt weten. En vist een groot internationaal bedrijf de vis voor de kust van een ontwikkelingsland weg, dan heeft de lokale bevolking én geen werk én geen eten meer. Dat heeft grote gevolgen. We noemen: voedseltekorten, piraterij, vluchtelingen. In dit artikel van De Correspondent lees je er meer over.
Illegale visserij

3. Zo wordt de wet overtreden

Onder illegaal, ongerapporteerd en ongereguleerd vissen vallen heel veel verschillende praktijken. Zowel kleine bootjes als grote internationale visbedrijven maken zich eraan schuldig. De manier waarop de wet overtreden wordt varieert. Om er enkele te noemen: vissen waar dat niet mag, vangsten niet melden bij de autoriteiten, verkeerde netten gebruiken. Of vissen met ‘spookschepen’: schepen die nergens geregistreerd staan. Ook het negeren van beheersmaatregelen die de visstand op peil moeten houden, en het vangen van beschermde diersoorten valt onder IUU-visserij. En: het vervalsen of misbruiken van im- en export papieren, ofwel het witwassen van vis.

Illegale visserij

4. Dit doet de EU

Europa is de grootste visimporteur ter wereld. De meest directe manier voor de EU om illegale visserij te bestrijden, is er voor zorgen dat illegaal gevangen vis de Europese markt niet op kan komen. Sinds 2010 is in Europa de IUU-verordening van kracht, om ‘Illegale, Ongemelde en Ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en beëindigen’. Europa heeft hiermee de strengste wetgeving tegen illegale visserij ter wereld.  Met het gebruik van vangstcertificaten kunnen de lidstaten illegale producten aan de grens opsporen en de invoer ervan verhinderen. Bovendien is er onder deze verordening de mogelijkheid gele en rode kaarten te geven aan derde (niet- Europese) landen die niet meewerken aan de bestrijding van IUU-visserij.

5. Dit doet Good Fish Foundation

Samen met vier andere organisaties werkt GFF aan de implementatie van de richtlijnen in Europa.  En dat is hard nodig. Christine Absil, voorvrouw van Good Fish Foundation zegt hierover: “de EU regelgeving is een hele stap in de goede richting, maar regels staan of vallen met de uitvoering. In veel Europese landen wordt de vis import nog veel te weinig gecontroleerd. Dan blijft het makkelijk om illegale vis Europa binnen te krijgen”.