7 juli 2020 – Sinds een aantal jaar spoelen er significant meer dode dolfijnen aan tussen december en maart in Frankrijk. In de winter van 2018/2019 zijn er 1,200 dolfijnen aangespoeld aan de kust. Op basis van de aantallen aangespoelde dieren en waarnemersdata aan boord van vissersschepen, wordt ingeschat dat er in die periode totaal 11,300 dolfijnen zijn gestorven als resultaat van visserijactiviteiten.
Het is lastig om één visserij als boosdoener aan te wijzen. Want hoewel wetgeving vereist dat Franse vissers melding maken van bijvangst van dolfijnen in hun net, worden deze meldingen maar zelden gedaan. Wetenschappers onderzochten welke visserijen verantwoordelijk waren voor de grote sterftecijfers. Het hoogste risico op bijvangst van dolfijnen is er in de Franse zeebaars zegen- kieuwnet en spantrawl visserij (visserijtechniek waarbij twee boten een lang kuilnet voorttrekken). Beide zijn actief in de winter wanneer de zeebaars samenkomt om te paaien. Een activiteit die ook veel predatoren zoals dolfijnen aantrekt. Ook de Franse en Spaanse heekvisserij met midwater spantrawls is in diezelfde periode actief.
Bruinvissen in de Oostzee (Baltische Zee) staan op de IUCN lijst als ‘ernstig bedreigd’ en zijn met nog maar een paar honderd individuen. Hoewel herstel van de populatie uitblijft door meerdere factoren, waaronder vervuiling en verstoring door onderwater geluid, zorgt hier ook de visserij voor de meeste sterfte. Met nog minder dan 100 vrouwtjes, is elke bruinvis bijvangst hier er één te veel.
NGO’s en wetenschappers maken zich dus terecht grote zorgen om de populatie dolfijnen in de Golf van Biskaje en bruinvissen in de Oostzee (Baltische zee). Het wetenschappelijk instituut ICES heeft afgelopen mei duidelijke adviezen gegeven voor maatregelen die beide populaties moeten gaan beschermen. Sluitingen in het piekseizoen van de verantwoordelijke visserijen samen met het verplicht stellen van pingers – apparaatjes die korte hoge geluiden onderwater produceren en zo dieren alarmeren op de vistuigen – moeten gaan zorgen voor herstel van de populatie. NGO’s hopen nu dat de EU noodmaatregelen op korte termijn doorvoert en op lange termijn zorgt voor betere monitoring en het verminderen van de bijvangsten.
Dolfijnen worden het meest bijgevangen in de visserij op wilde zeebaars en heek met paired-trawlers en kieuwnetten. Het VISwijzer advies is om te kiezen voor handlijn gevangen zeebaars of Europese heek uit de Noordzee.