Eerste Nederlandse beekridderkwekerij scoort groen op VISwijzer

Good Fish heeft de eerste beekridderkwekerij in Nederland beoordeeld met een groene VISwijzer score. Hiervoor gingen wij langs bij kwekerij Streekvis van Jelle Busscher in Dodewaard. Deze beoordeling is specifiek gemaakt voor deze kwekerij en geeft aan dat deze beekridder op een verantwoorde manier gekweekt wordt.

De beekridder valt onder de zalmachtigen en wordt ook wel trekzalm of riddervis genoemd. De beekridder zit qua smaak tussen dat van zalm en forel in. Het grootste voordeel van deze vis is dat hij relatief eenvoudig te kweken is en dat er ook minder visvoer nodig is dan voor bijvoorbeeld zalm.

Waar is de groene score op gebaseerd?

De kwekerij is beoordeeld aan de hand van het brongebruik, de impact op de omgeving en het beheer van de kweek. Naast het feit dat het visvoer dat gebruikt wordt afkomstig is van duurzame en traceerbare bronnen, is het voer ook vrij van GMO’s. De beekridder wordt gekweekt in een RAS systeem en heeft geen impact op de omliggende omgeving. Dit kweeksysteem maakt het mogelijk om water te hergebruiken en de condities van het water optimaal te reguleren.

Tijdens het kweekproces wordt ook rekening gehouden met dierenwelzijn. De dieren worden namelijk voorzien van hoge watersnelheden om natuurlijk gedrag te stimuleren en worden op een diervriendelijke manier afgedood. Daarnaast wordt gestreefd om ziekte uitbraak te voorkomen, waardoor gebruik van chemicaliën en antibiotica niet nodig is tijdens de kweek. De kwekerij wordt goed gereguleerd en voldoet daarnaast aan alle regelgeving rondom het kweken van vis.

Bekijk de volledige VISwijzer beoordeling hier.

Beekridder in de winkel of op de kaart

Ben je geïnteresseerd in het verkopen van beekridder in jouw viswinkel of restaurant? Neem dan contact op met Jelle Busscher via info@streekvis.com of bekijk de Facebookpagina van Streekvis.