Dolphin friendly

De Dolphin Friendly standaard is ontwikkeld door de Amerikaanse milieuorganisatie Earth Island Institute (EII). Deze standaard moet een halt toe roepen aan de enorme bijvangsten van dolfijnen in de visserij op geelvintonijn in de Stille Oceaan.

De standaard vereist dat vissers geen gebruik maken van drijfnetten en voorkomen dat dolfijnen worden bijgevangen. Een onafhankelijke waarnemer moet aan boord zijn van de grote schepen om dit te beoordelen.

Dolphin Safe keurmerk

Het keurmerk ontvangt veel kritiek. De certificering is niet onafhankelijk, omdat bedrijven zelf verklaren dat ze aan de standaard voldoen. Ten tweede richt de standaard zich alleen op de bijvangst van dolfijnen en niet op die van andere soorten als haaien en schildpadden. Hiermee wekt het keurmerk dus onterecht de suggestie dat dolfijnvriendelijke tonijn ook duurzame tonijn is. Het keurmerk wordt ten slotte gevoerd op andere tonijnsoorten, zoals skipjack, waar dolfijnbijvangst helemaal niet speelt. Het keurmerk is in dit geval misleidend.

Het Dolphin Friendly keurmerk wordt niet ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, de Good Fish Foundation en Greenpeace. Sommige tonijnproducten bevatten soortgelijke ‘dolfijnvriendelijke’ labels om de kosten voor het gebruik van het EII logo te omzeilen. Ook deze labels zijn niet betrouwbaar.

Welke keurmerken zijn wel betrouwbaar?

Er zijn nog altijd veel schijnkeurmerken op de markt die duurzaamheid garanderen, terwijl dit vaak helemaal niet het geval is. De keurmerken MSC (voor wildgevangen vis) en ASC (voor gekweekte vis) vind je op de meeste visproducten in de supermarkt. Ontbreken deze keurmerken op de verpakking, zoek dan de betreffende soort op in de VISwijzer. Je vindt informatie over de vissoort, de vangstmethode en de herkomst achterop de verpakking in het geel-gemarkeerde vakje.