Chinese garnalenkwekers bang voor ‘killervirus’  

23 april 2020 – Hoewel China langzaam uit de strijd met het coronavirus opkrabbelt, groeit daar de angst voor een ander virus. Dat treft de garnalenkwekers, aldus de South China Morning PostEr worden vooral veel garnalen gekweekt in de dichtbevolkte provincie Guangdong 

Het virus, dat bekend staat als Decapod iriserende virus 1, of Div1, is niet bekend als schadelijk voor de mens. Maar de garnalenindustrie in China is bezorgd dat het de productie zou kunnen verwoesten op dezelfde manier als de Afrikaanse varkenspestcrisis, waar ongeveer 60% van de varkens in China aan zijn overleden. 

Het garnalenvirus, dat eind 2014 voor het eerst werd ontdekt in de provincie Zhejiang, stak vorig jaar weer de kop op, en opnieuw in februari 2020, waarbij ongeveer een kwart van de garnalenkwekerijen in het gebied werden getroffen, aldus het artikel. 

De bron van het virus en de manier waarop het wordt overgedragen blijven onduidelijk, hoewel er wordt gedacht dat nieuwe infecties “voornamelijk via het water en de lokale omgeving” plaatsvinden. Ruwweg twee tot drie dagen nadat een besmetting is geconstateerd – de garnalen krijgen een typische roodachtige kleur – gaan alle garnalen in een vijver dood. 

De uitbarsting van het virus was het ernstigst in de parelrivierdelta: het kustgebied van de provincie GuangdongDit is het snelst groeiende gebied van het land qua inwonertal en aandeel in het Bruto Nationaal Product. In het voorjaar van 2019 raakte tweederde van de vijvers besmet en moesten ze onmiddellijk worden leeggepompt. In de zomer- en herfstmaanden, toen de temperaturen hoger waren, temperde de uitbraak, maar in februari 2020 stak het virus weer de kop op. 

Kwetsbare voedselsystemen  

Het nieuws komt op het moment dat de aanhoudende pandemie van Covid-19 wereldwijd opnieuw de aandacht heeft gevestigd op de kwetsbaarheid van het mondiale voedselsysteem. Niet alleen voor het aanbod door wereldwijde transportbeperkingen, maar ook op de gevaren voor de volksgezondheid en het milieu die gepaard gaan met de veeteelt en de kweek van vis, schaal- en schelpdieren.  

De afgelopen jaren is de vraag naar dierlijke eiwitten en eiwitten uit vis en schaal- en schelpdieren drastisch gestegen, omdat de levensstandaard en het besteedbaar inkomen in China en Azië gestaag toeneemtIn combinatie met de beperking van import uit het buitenland als gevolg van Covid-19, kan de heropleving van Div1 de beschikbaarheid van garnalen in China decimeren.    

Voorkomen van virussen in de viskweek 

Net als bij het coronavirus geldt ook bij de vis en garnalenkweek: houd afstand! Maar dat betekent: veel minder garnalen per vijver. Dus minder intensieve kweek. Het overgrote deel van garnalenkwekers in de wereld werkt op die manier: kleinschalig, met een lage dichtheid van garnalen. Deze kwekers hebben veel minder problemen met ziektes, en hoeven dus ook geen chemicaliën te gebruiken. Dit levert helaas ook minder omzet op. 

Welke garnalen kan ik eten? 

Hoe weet je als consument of een garnaal uit een intensief of extensief systeem komt? Witpootgarnalen komen meestal uit intensieve kweeksystemen. Kies je toch voor witpootgarnalen? Kies dan in elk geval voor witpootgarnalen met het ASCkeurmerk. Tijgergarnalen komen meestal uit extensieve kweeksystemen. Let er bij de aanschaf van tijgergarnalen op het ASCkeurmerk of het BIOkeurmerk.  

Bron: South China Morning Post

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.