Bonusaflevering palingserie: Druk najaar voor de paling

Serie: Palingpolitiek in Europa

Europese landen zijn verplicht om maatregelen te nemen voor verbetering van de palingstand. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met deze vis. Zijn toestand is zelfs kritiek, zegt de Europese Commissie. Good Fish Foundation start een serie over de Europese wetgeving voor de paling. Hoe werkt die? Wat gaat er goed? En wat niet? Onlangs maakte Brussel bekend dat de regels effectiever moeten. Good Fish Foundation loodst de lezer in 10 afleveringen door het complexe speelveld van internationale en nationale regels heen. Deze serie is mede mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Bonusaflevering: Druk najaar voor de paling

Er komt een druk najaar op ons af. Good Fish Foundation en RAVON hebben allerlei activiteiten voor de paling op stapel staan en daar zal heel Nederland binnenkort over horen. Dat is ook nodig, want het gaat nog steeds niet goed met de paling. We roepen mensen op een vuist te maken voor de paling en zich, samen met ons, in te zetten voor het behoud van deze bijzondere vis.

Achter de schermen werken we door aan betere Europese regelgeving voor de paling. Dat doen we samen met andere zusterorganisaties in Europa. Eerder dit jaar presenteerde de Europese Commissie zijn evaluatie van de EU Aal-verordening die in 2007 is ingevoerd om de Europese paling te redden. Wat bleek: er is nog maar weinig vooruitgang geboekt.

De verwachting was dat in de maanden daarna de nodige discussies op gang zouden komen, maar het corona-virus gooide roet in het eten. Alle Europarlementariërs vertrokken naar huis en als er al debatten en beraadslagingen waren, dan ging het toch voornamelijk over financiële steunpakketten, de werkgelegenheid en de noodzaak om een vaccin te vinden. Begrijpelijk! Hopelijk zal in het najaar weer ruimte komen voor de normale wetgevingstrajecten. Het zomerreces is nu ook in Brussel voorbij, dus daar ligt het niet aan, maar veel vergaderingen zijn nog steeds wel online.

Een van de belangrijke thema’s waar we ons in elk geval voor gaan inzetten is een betere implementatie van de EU-Aalverordening in de 21 EU-lidstaten, waar paling voorkomt. Het waren er 22, maar Engeland is er door de Brexit niet meer bij. Het is te hopen dat Engeland, nu het er alleen voorstaat, zich blijft inzetten voor bescherming van de paling en de uitgangspunten van de Aalverordening niet laat verwateren. Ze zijn immers niet meer verplicht deze te volgen.

Uit de evaluatie blijkt dat de visserij nog altijd de grootste directe doodsoorzaak van paling is. Maar er moet ook veel meer aandacht komen voor het oplossen van de migratiebarrières. Daarbij zitten sommige landen in een spagaat; ze willen in het kader van CO2-reductie gebruik maken van schone waterkracht-energie, maar dat is slecht voor de trekvissen. Op dit moment zijn er plannen voor 196 nieuwe dammen in Europese beschermde gebieden, aldus het Wereld Natuur Fonds. Maar buiten die gebieden stopt de bouw natuurlijk niet. Liever worden er dus geen nieuwe barrières meer gebouwd en worden de huidige barrières technisch aangepast, zodat de paling en andere trekvissen er langs kunnen. Dat kan bijvoorbeeld worden meegenomen tijdens het regulier onderhoud.

Wil je als consument iets doen voor de paling, dan kun je op dit moment beter voor een alternatief kiezen om te eten, totdat het bestand is hersteld. Er zijn genoeg lekkere alternatieven, zoals gerookte forel, gerookte meerval (Claresse) of een broodje Hollandse garnalen of garnalen op toast. Helaas is kweekpaling geen alternatief, want dat is babypaling (glasaal) gevangen in het wild en dan opgekweekt in een kwekerij. Paling kan zich nog niet in gevangenschap voortplanten.

Blijf onze website in de gaten houden en volg ons op social media voor het laatste nieuws over de paling.

Je vindt ons op Facebook InstagramTwitter en LinkedIn.