Meer informatie

Steur (kaviaar)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Steur (kaviaar)

De steur (Acipenseridae) heeft een langwerpig lichaam en een spitse kop met een lange snuit. Hij heeft kraakbeenplaten in plaats van schubben.  Steuren kunnen enorm groot worden, tot wel 6 meter lang, 1000 kg zwaar en meer dan 100 jaar oud. De vissen worden pas geslachtsrijp als ze ongeveer 10 jaar oud zijn. De eieren van de steur (kaviaar) worden als delicatesse beschouwd. De vis kwam vroeger voor in de meeste Nederlandse rivieren maar is nu verdwenen. Er wordt gewerkt aan de herintroductie van de soort. Kaviaar en steurvlees vallen onder de CITES handelslijst. Dit zijn producten die alleen onder strenge regelgeving, zoals speciale certificaten, verhandeld mogen worden. Doordat steur zo’n hoogwaardig product is, wordt er momenteel veel goedkope steur van buiten Europa (vaak China) geïmporteerd en verder verwerkt. Hierdoor is de herkomst niet meer te herleiden. Kaviaar en steurvlees is vrijwel altijd gekweekt.

 

Steur (kaviaar)

Acipenseridae spp.
Herkomst

Noord-Europa
Deelgebieden: Nederland

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Steur wordt voornamelijk gekweekt voor zijn hoogwaardige kaviaar. In Nederland zijn er op dit moment 2 steurkwekerijen actief voor de kweek van kaviaar. Hier wordt zowel de Russische (Acipenser gueldenstaedtii) als de Siberische (Acipenser baerii) steur gekweekt. Steur is een trage groeier, ze zijn pas tussen de 7-9 jaar geslachtsrijp en beginnen dan met de productie van kuit.

De kweek vindt plaats in recirculatiesystemen (RAS). Deze methode heeft veel voordelen t.o.v. andere kweeksystemen. Zo is er weinig afvalwater, is afvalwaterzuivering in Nederland goed geregeld, en er is een laag risico op ziektes, parasieten en ontsnappingen. Bij het kweken van steur heeft het voer vaak de grootste milieu-impact doordat bestanddelen zoals vismeel, visolie of soja niet op een duurzame manier worden gevangen of geproduceerd. Wel worden er grote stappen gezet door de industrie voor het verduurzamen van het visvoer. Ook is het energieverbruik bij RAS hoog. Alle Nederlandse steur wordt gedood voordat de kuit geoogst wordt, door de steur eerst te verdoven. De steur zonder eitjes wordt eveneens verkocht voor consumptie.

Kaviaar en steurvlees vallen onder de CITES handelslijst. Dit zijn producten die alleen onder strenge regelgeving, zoals speciale certificaten, verhandeld mogen worden. Doordat steur zo’n hoogwaardig product is, wordt er momenteel veel goedkope steur van buiten Europa (vaak China) geïmporteerd en verder verwerkt. Hierdoor is de herkomst niet meer te herleiden.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Steur (kaviaar)

Acipenseridae spp.
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Steur wordt vooral gekweekt voor zijn hoogwaardige kaviaar en vlees. Het telen van steur in recirculatiesystemen (RAS) systemen wordt nog niet op grote schaal gedaan. Wel wordt steur vaak in zijn eerste levensfasen in RAS opgekweekt. Het voordeel van het telen van steur in recirculatiesystemen is dat er geen of weinig negatieve effecten op de omgeving zijn.

Bij het kweken van vis is het voer vaak niet duurzaam omdat het is opgebouwd uit bestanddelen die niet op een duurzame manier worden gevangen of geproduceerd. Wel worden er grote stappen gezet door de industrie voor het verduurzamen van het visvoer door de ratio vismeel en -olie te verminderen.

Kaviaar en steurvlees vallen onder de CITES handelslijst. Dit zijn producten die alleen onder strenge regelgeving, zoals speciale certificaten, verhandeld mogen worden. Regelgeving voor kwekerijen verschilt tussen de productielanden.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Steur (kaviaar)

Acipenseridae spp.
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Doorstroomsysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Steur wordt gekweekt voor zijn hoogwaardige kaviaar en vlees. Steur wordt vooral in China, Rusland en de EU gekweekt. Bij het telen van steur in doorstroomsystemen kunnen er een aantal mogelijke negatieve effecten op de omgeving zijn. Er is een risico op ontsnappingen, [eutrofiëring] van het omgevingswater en de verspreiding van ziekten en parasieten naar vissen in het directe ecosysteem.

Bij het kweken van vis is het voer vaak niet duurzaam omdat het is opgebouwd uit bestanddelen die niet op een duurzame manier worden gevangen of geproduceerd. Wel worden er grote stappen gezet door de industrie voor het verduurzamen van het visvoer door de ratio vismeel en -olie te verminderen.

Kaviaar en steurvlees vallen onder de CITES handelslijst. Dit zijn producten die alleen onder strenge regelgeving, zoals speciale certificaten, verhandeld mogen worden. Doordat steur zo’n hoogwaardig product is, wordt er momenteel veel goedkope steur van buiten Europa (vaak China) geïmporteerd en verder verwerkt. Hierdoor is de herkomst niet meer te herleiden.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.