Meer informatie

Roze garnaal

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Garnalen

Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.

Roze garnaal

Roze garnaal is een verzamelnaam voor warmwater garnalensoorten uit de Indische Oceaan van de familie Penaeidae. Garnalensoorten die bij deze familie horen, worden ook wel verhandeld als ‘penaeidae-garnalen’. Dit is een familie waar veel commerciële garnalensoorten onder vallen, zoals de witpootgarnaal, de Atlantische witte garnaal, de westelijke koningsgarnaal en de Indische garnaal. Om welke soort het precies gaat bij roze garnalen uit de Indische Oceaan is onduidelijk.

Deze roze garnaal moet niet verward worden met andere garnalensoorten die verhandeld worden als ‘roze garnaal’, zoals de Noordse garnaal, de Oregongarnaal en de roze steurgarnaal.

Roze garnaal

Penaeidae spp.
Herkomst

Indische Oceaan, oostelijke (FAO 57)
Deelgebieden: Indische Oceaan, westelijke

Kweek- / Vangstmethode

Bodemottertrawls

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De meeste garnalenbestanden in deze regio worden intensief bevist of overbevistoverbevist:
Een visbestand is overbevist wanneer de bestandsomvang zo ver is afgenomen dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren.
, waardoor de [bestanden bestand] onder druk staan. [Illegale visserij illegale-visserij] speelt hier een grote rol. Vangstgegevens zijn onbetrouwbaar. De meeste garnalenvisserijen in deze regio worden niet of nauwelijks gereguleerd, waardoor het onduidelijk is of de bestaande beheersmaatregelen worden nageleefd.

[Sleepnetvisserijen trawlnetten-sleepnetten] voor garnalen hebben doorgaans hoge [bijvangsten bijvangst], onder andere van jonge, [ondermaatse vis ondermaatse-vis]. 20 tot 80% van de vangst is bijvangst, waarvan veel overboord wordt gezet. Op sommige plekken wordt alles [aangeland aanlanden]. Verder is er incidentele bijvangst van beschermde soorten, zoals zeeschildpadden, roggen en haaien.

Bij vissen met sleepnetten wordt de bodem beroerd en is er directe verstoring van het bodemleven. Intensief vissen met [sleepnetten trawlnetten-sleepnetten] leidt op lange termijn tot verandering in de [soortensamenstelling soortensamenstellingleefgemeenschappen] in zee. Dit geldt vooral voor de kwetsbare leefgebieden, zoals koraal- en zeegrasriffen, die in deze regio voorkomen.

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.