Meer informatie

Roze garnaal

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Garnalen

Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.

Roze garnaal

Roze garnaal is een verzamelnaam voor diverse garnalensoorten. Garnalensoorten die bij deze familie Penaeidae horen worden verhandelt als roze- of penaeidae-garnaal. De bekendste commerciële garnalensoorten hiervan zijn de witpootgarnaal, de Atlantische witte garnaal, de westelijke koningsgarnaal en de Indische garnaal. Ook andere garnalensoorten worden vaak verhandeld als ‘roze garnaal’, bijvoorbeeld de Noordse garnaal, de Oregongarnaal en de roze steurgarnaal. Hierdoor weet je als consument eigenlijk niet welke soort je  koopt. Vraag daarom ook naar de latijnse naam zodat je de juiste garnaal op die VISwijzer kunt opzoeken.

Roze garnaal

Penaeidae spp.
Herkomst

Indische Oceaan, oostelijke (FAO 57)
Deelgebieden: Indische Oceaan, westelijke

Kweek- / Vangstmethode

Bodemottertrawls

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De meeste garnalenbestanden in deze regio worden intensief bevist of overbevist, waardoor de bestanden onder druk staan. Illegale visserij speelt hier een grote rol. Vangstgegevens zijn onbetrouwbaar. De meeste garnalenvisserijen in deze regio worden niet of nauwelijks gereguleerd, waardoor het onduidelijk is of de bestaande beheersmaatregelen worden nageleefd.

Sleepnetvisserijen voor garnalen hebben doorgaans hoge bijvangst, onder andere van jonge, ondermaatse vis. 20 tot 80% van de vangst is bijvangst, waarvan veel overboord wordt gezet. Op sommige plekken wordt alles aangeland. Verder is er incidentele bijvangst van beschermde soorten, zoals zeeschildpadden, roggen en haaien.

Bij vissen met sleepnetten wordt de bodem beroerd en is er directe verstoring van het bodemleven. Intensief vissen met sleepnetten leidt op lange termijn tot verandering in de soortensamenstelling  in zee. Dit geldt vooral voor de kwetsbare leefgebieden, zoals koraal- en zeegrasriffen, die in deze regio voorkomen.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.