Forel (regenboog- zalm-)
Wereldwijd
Doorstroomsysteem (Kweek), Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek), Recirculatiesysteem (Kweek)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Het grootste gedeelte van de forellen wordt gekweekt in doorstroomsystemendoorstroomsystemen:
Een kweektechniek waarbij er water van een hoger gelegen punt naar een kweekbasin wordt geleid. Vanuit hier stroomt het door naar de afvoer. Dit water moet goed gezuiverd worden, anders kan dit negatieve gevolgen hebben voor de omgeving., recirculatiesystemenrecirculatiesystemen:
Een milieuvriendelijk kweeksysteem dat volledig is afgesloten van de natuurlijke omgeving, afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt en het systeem is goed onder controle te houden. en vijverteeltvijverteelt:
Een kweektechniek waarbij vis in vijvers wordt opgekweekt. Dit gebeurt extensief (zonder extra toevoeging van voer) en intensief (met extra toevoeging van voer).. Een klein deel wordt gekweekt in kooienkooien:
Een kweektechniek waarbij open kooien op zee, in meren of in rivieren staan. Ze zijn verankerd aan de bodem en staan op plaatsen die beschut zijn tegen storm en hoge golven. De meeste zalm wordt gekweekt in kooien. Doordat de kooien in open verbinding staan met het omringende water is de impact op de omgeving groot. op zee, dit aandeel groeit. Het gehalte aan vismeel en visolie in het voer is vrij hoog waardoor meer dan 2 kilo wilde vis nodig is om 1 kilo forel te laten groeien. Het voer zelf is vaak ook niet duurzaam omdat het bestaat uit bestanddelen die niet op een duurzame manier worden gevangen of geproduceerd.
Sinds 2014 is ASCASC:
Aquaculture Stewardship Council, een wereldwijd keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.-forel beschikbaar. Het keurmerk zorgt er niet alleen voor dat het voer wordt verduurzaamd, maar ook dat er maatregelen worden genomen om de negatieve milieueffecten te verminderen.
Deze maatregelen worden gehandhaafd door strenge onafhankelijke controles waaraan de kwekerijen onderhevig zijn. ASC-forel is dus forel die op een verantwoorde manier wordt geproduceerd met respect voor de omgeving en de maatschappij.
Vis in het seizoen
Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.