Engelse poon
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Kieuwnetten (staand want), Schotse zegens/flyshoot
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De schorpioenvisachtigen is een grote familie van zeevissen waaronder ’s werelds meest giftige soorten. Zoals de naam suggereert hebben schorpioenvissen een soort stekel die giftig slijm bevat. Karakteristieke eigenschappen van Schorpioenvissen zijn het gedrongen lijf, en de vele stekels op het hoofd en rug en de relatief grote bek. Wereldwijd komen soorten en ondersoorten voor.
Meeste soorten level op de bodem en voeden zich met schelpdieren en kleine vissen. Schorpioenvissen gebruiken zuigkracht, opgewekt door de mondholte, om hun prooi te grijpen.
Bekende soorten in Nederlands zijn ponen, roodbaars en korharen. De koraalduivel (lion fish) is feitelijk ook een schorpioenvis.
Engelse poon komt vooral voor langs de Engelse en Ierse kust en is zeldzaam langs de Nederlandse kust. De vissen hebben grote vleugelvormige borstvinnen en losse, beweeglijke vinstralen waarmee ze over de bodem kunnen “lopen”. De Engelse poon is een kleinere poonsoort die maximaal 40 cm lang wordt.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Kieuwnetten (staand want), Schotse zegens/flyshoot
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Sleepnetten
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Deze vis wordt onvrijwillig gevangen bij het vissen op andere soorten. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.