Romige Scandinavische Mosselen van Jesper Björkell

Mosselen zijn een nationaal, heerlijk, gezond en duurzaam product. De ecologische voetafdruk van mosselen is 6 keer lager dan dat van kip en garnalen en maar liefst 8 keer lager dan rundvlees. Daarnaast zijn ze, in tegenstelling tot wat mensen denken, ontzettend snel makkelijk te bereiden.

Neem bijvoorbeeld dit recept van Jesper Björkell uit het Blauwe Kookboek van MSC Nederland. Je zet het met een handvol ingrediënten in slechts 15 minuutjes op tafel!

Ingrediënten | Voor 2 personen

  • 3 eetlepels boter
  • 2 sjalotten
  • 250 ml witte wijn
  • 1 kg mosselen
  • 300 ml kookroom
  • 3 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 2 eetlepels fijngesneden dille (of peterselie)
  • 1 theelepel suiker
  • Witte peper
  • Zout

Bereiding | 15 minuten

1. Was de mosselen onder koud stromend water en verwijder eventuele ‘baarden’ die nog aan de schelp vastzitten. Als er mosselen open zijn, tik ze dan scherp op de zijkant van het vergiet of de schaal. Ze moeten onmiddellijk sluiten – gooi alle mosselen die open blijven, of alle mosselen met gebarsten of gebroken schelpen, weg. Snipper de sjalotten en de dille en rasp de mierikswortel.

2. Smelt de boter in een pan op laag vuur, voeg de fijngesneden sjalotten toe en laat 2-4 minuten sudderen. Pas op dat je ze niet verbrandt.

3. Voeg de wijn en de mosselen toe. Doe een deksel op de pan en verhoog het vuur; kook op matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten, tot de mosselen opengaan. Haal de mosselen uit de pan en gooi de mosselen die niet open zijn gegaan weg.

4. Laat het vuur weer zakken, voeg de room, mierik en dille (of peterselie) toe aan de saus en laat enkele minuten sudderen. Voeg net voor het opdienen peper, zout en een snufje suiker toe. Vermijd het koken van de peper, want dat kan de saus bitter maken.

5. Giet de saus over de mosselen en garneer met fijngesneden dille (of peterselie) Serveer met nieuwe aardappelen of met verse pasta.