Pasta alla puttanesca met ansjovisfilets en tonijnstukken

Pasta alla puttanesca is een smakelijke, Italiaanse klassieker en komt volgens velen oorspronkelijk uit de stad Napels. Het recept bevat van origine tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook, maar is uitstekend te combineren met andere vissoorten. In dit recept worden zowel ansjovis als tonijn gebruikt.

Ingrediënten

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 30 minuten

– 500 g spaghetti
– 225 g tonijnstukken (skipjack) in olie (Met het MSC-keurmerk of een groene score op de VISwijzer)
– 30 g verse (Europese of Argentijnse) ansjovis of ansjovisfilets in olie in blik (Met het MSC-keurmerk of een groene score op de VISwijzer)
– 1 el kappertjes
– 2 tenen knoflook
– 1½ Spaanse rode peper
– 20 g verse platte peterselie
– 8 pitloze zwarte olijven
– 1 mespunt kaneel
– 700 g gezeefde tomaten
– 1 citroen
– 1 theelepel olijfolie

Bereiding

1. Breng een pan water met een snufje zout aan de kook. Snijd de knoflook en rode peper fijn, de citroen doormidden en pluk de blaadjes van de peterselie. Snijd dan de takjes en blaadjes fijn, maar hou deze apart van elkaar.

2. Doe de spaghetti in het kokende water en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking (1-2 minuten korter voor al dente). Giet de olie van de tonijn in een koekenpan, zonder de tonijn zelf toe te voegen.

3. Doe de knoflook, de kappertjes en de ansjovis met olie in de koekenpan. Voeg vervolgens de fijngehakte pepers en de fijngesneden takjes peterselie toe en bak ze 2 minuten mee.

4. Voeg dan de tonijn en de pitloze zwarte olijven toe. Maak de stukken tonijn klein met de pollepel. Gooi dan een mespunt kaneel en de gezeefde tomaten in de koekenpan.

5. Roer de spaghetti samen met de peterselieblaadjes en het sap van de citroen goed door elkaar. Als je de saus extra wil verdunnen kan je hier een scheutje kookwater aan toevoegen.

6. Serveer de pasta op een diep bord. Eet smakelijk!