Europese ansjovis
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Ringzegens
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Haringachtigen zijn allemaal vrij kleine, zilverkleurige visjes. Ze zwemmen in grote scholen in het open water (pelagisch) en voeden zich met plankton. De meeste soorten kunnen een heleboel eitjes tegelijk produceren, tot wel 200.000 per individu. Een groot deel van ’s werelds visvangst bestaat uit haringachtigen. Niet alles hiervan is direct bestemd voor menselijke consumptie, veel wordt verwerkt tot vismeel of visolie. Haringachtigen zwemmen samen in grote scholen waardoor ze makkelijk massaal gevangen kunnen worden.
De Europese ansjovis die op de Nederlandse markt te vinden is, wordt voornamelijk rond de Portugese kust en in de Golf van Biskaje gevangen. Vroeger werd deze soort ook in de Zuiderzee gevangen, maar door de aanleg van de Afsluitdijk sterft de ansjovis hier lokaal uit. Op een kleine traditionele visserij bij Bergen op Zoom na, wordt in Nederland niet meer op ansjovis gevist. De Europese ansjovis wordt gemiddeld 13.5 cm lang en eet voornamelijk plankton en algen.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Ringzegens
Cantabrische Zee en Iberische wateren (FAO 27)
Ringzegens
Atlantische Oceaan, centraal oostelijke (FAO 34)
Pelagische sleepnetten, Ringzegens
Middellandse Zee en Zwarte Zee (FAO 37)
Pelagische sleepnetten
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.