29 juli 2020 – Door een toename in waterkracht, overbevissing, klimaatverandering en vervuiling, zijn de populaties van zoetwater- migratievissen sinds 1970 met gemiddeld 76% gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de World Fish Migration Foundation en de ZSL (Zoological Society of London).
Trekvissen, zoals zalm en forel zijn van vitaal belang om te voldoen aan de behoefte aan voedselzekerheid en om het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld te ondersteunen. Ze spelen ook een cruciale rol in het gezond houden van onze rivieren, meren en wetlands door het ondersteunen van een complex voedselweb. Er moet dringend actie worden ondernomen om de alarmerende achteruitgang een halt toe te roepen en vervolgens om te buigen.
Uit het onderzoek blijkt dat de populaties in de periode 1970-2016 wereldwijd met gemiddeld 76% zijn gedaald. In Europa zijn deze populaties zelfs met 93% gedaald. Dit is hoger dan het percentage dat is waargenomen bij terrestrische en mariene soorten, maar is in verhouding met de algemene daling die is waargenomen bij de gewervelde zoetwaterpopulaties als geheel (83%). De commissie is van mening dat het aantal gewervelde zoetwaterpopulaties in de periode 1970-2016 met 76% is gedaald.
Arjan Berkhuysen, directeur van de World Fish Migration Foundation, zegt: “Catastrofale dalingen in de populaties van migratievissen tonen aan dat we niet kunnen doorgaan met het vernietigen van onze rivieren. Dit zal enorme gevolgen hebben voor mensen en de natuur over de hele wereld. We kunnen en moeten nu handelen voordat deze belangrijke soorten voorgoed verloren gaan”.
De achteruitgang, verandering en het verlies van habitats zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de bedreigingen voor trekvissen. Wetlands zijn essentiële habitats voor trekvissoorten, maar wereldwijd verdwijnen wetlands drie keer zo snel als bossen, terwijl dammen en andere rivierbarrières voorkomen dat vissen hun paaigronden of voedingsbodems bereiken en hun levenscycli verstoren.
Daarnaast dragen overbevissing en ongewenste bijvangsten voor ongeveer een derde deel bij aan de bedreigingen voor deze populaties. Bovendien worden populaties bedreigd door de gevolgen van de klimaatcrisis.