Maak jouw eigen authentieke Crawfish Boil!

In Nederland maken we ons steeds meer zorgen om de Amerikaanse rivierkreeften. Deze invasieve exoten hebben zich de afgelopen decennia razendsnel verspreid in Nederland. Hier veroorzaken ze allerlei problemen in de waterkwaliteit en brengen ze schade toe aan het ecosysteem. Inmiddels spreken we zelfs van een plaag. Gelukkig zijn rivierkreeften met toenemende mate populair bij consumenten en helpt wegvangen mogelijk ook bij het tegengaan van de plaag.

De visserij op de Amerikaanse rivierkreeften in Nederland kan de overlast die ze veroorzaken terugdringen. De visserij op rivierkreeften in Nederland gebeurt kleinschalig, meestal door kleine ondernemers die met korven of fuiken de rivierkreeften opvangen. De vissers brengen de levende rivierkreeftjes zelf naar de horecapartijen. Versheid gegarandeerd!

In Zweden en de Verenigde Staten zijn de rivierkreeften een ware delicatesse. Er worden hier regelmatig grote rivierkreeften-feesten gehouden, zogenoemde ‘Crawfish boils’. Hierbij worden rivierkreeften samen met aardappelen, maiskolven, worst en allerlei groenten gaargekookt en op een grote tafel uitgestort. Leuk voor een feestje!

Op dit moment serveren een aantal restaurants al rivierkreeften. Deze diepgevroren rivierkreeften komen meestal uit China, waar ze onverantwoord worden gekweekt en gepeld.

Authentieke Louisiana ‘Crawfish boil’ | Bereiding 35-40 minuten

Ingrediënten:
Amerikaanse rivierkreeften (gevangen in Nederland)
Aardappelen
Mais
Uien
Cajunkruiden
Peper en zout
Cayennepeper
Laurierblaadjes
Knoflook

Voor dit recept heb je een diepe (braad)pan nodig om alle kreeften te bedekken met water.

1) Vul de pan voor 1/3 met water en breng aan de kook. Voeg de aardappelen, mais, uien, cajunkruiden, zwarte peper, zout, cayennepeper, laurierblaadjes en knoflook toe.

2) Zet het vuur lager en laat het water met de groenten ongeveer 10 minuten doorkoken.

3) Voeg nu de rivierkreeften en de worst toe. Gaar de kreeften 3 tot 4 minuten in  het kokende water met de deksel op de pan. Zodra ze gaar zijn kleuren ze rood.

4) Zet het vuur uit en laat de kreeften nog 10 minuten weken. Hoe langer de kreeften weken, hoe smaakvoller ze worden.

5) Giet af en gooi het vocht weg. Keer het vergiet om en leg alles op tafel of gebruik een grote schaal of bakplaat. Knijp de halve citroenen uit en serveer direct.