Levend koken van kreeft en krab straks verboden?

Op 2 december 2021 is een motie over het verbieden van het levend koken van kreeften en krabben aangenomen door bijna de hele Tweede Kamer. Momenteel worden ongewervelde dieren in Nederland niet beschermd door wetgeving als ze gedood worden voor consumptie. De regering wordt door de motie verzocht om stappen te zetten naar meer humane dodingsmethoden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zegt zich te gaan verdiepen in onderzoeken naar de pijnervaring van ongewervelde dieren.

Kreeften ervaren pijn

Meer dan 300 wetenschappelijke studies geven sterk bewijs dat onder andere kreeften, krabben en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren. Hierdoor reageren zij op pijn en proberen ze schade aan hun lichaam te vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het proberen te ontsnappen uit pannen met kokend water, waarbij het tenminste dertig seconden duurt voordat de kreeft dood is door het grote en dikke pantser.

Good Fish werkt op diverse manieren aan het verbeteren van het welzijn van vissen en schaaldieren. Zo spraken we ons uit tegen het afknippen van ogen bij tropische garnalen en zitten we in een onderzoekssamenwerking met Wageningen Marine Research en vissers om vis pijnvrij te doden aan boord van vissersschepen.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.