Hoe verantwoord is gekweekte vis?

Bij de Good Fish Foundation krijgen we regelmatig de vraag binnen wat nou eigenlijk duurzamer is: gekweekte vis of wilde vis. Vandaag, op de dag van de aquacultuur staan we stil bij deze vraag en weerleggen we twijfels die bij veel mensen heersen op het gebied van gekweekte vis.

Bij veel consumenten leeft nog steeds het idee dat gekweekte vis onverantwoord is om te eten, vanwege praktijken die een negatief effect hebben op zowel milieu als de menselijke gezondheid. Hoewel er in het verleden de nodige problematische praktijken waren, is er vandaag de dag erg veel verbeterd bij de kweek van vis. Helaas blijven de verhalen rond viskweek achter bij deze vooruitgang. Jammer, want meer dan de helft van de vis die wereldwijd gegeten wordt is afkomstig uit een kwekerij, en viskweek is nodig voor een voedselveilige toekomst.

Viskweek is een efficiënte manier om dierlijke eiwitten te produceren. Zo levert de schelpdierkweek bijvoorbeeld voedzame eiwitten zonder dat er extra input of voer nodig is.

Veel viskweekmethoden zijn afhankelijk van voer dat wordt gemaakt van vis. Kleinere vissen zoals sardines en sprot, die door mensen zouden kunnen worden gegeten, worden veel gebruikt als voer voor grotere luxe soorten zoals zalm. Gelukkig is de hoeveelheid voer met wild vismeel en visolie in de loop der jaren sterk afgenomen. Een kilo zalm kan nu gekweekt worden met minder dan een kilo vis in het voer. Nog beter is dat de vis vervangen kan worden door alternatieven. Insectenmeel blijkt een goede vervanger te zijn voor vismeel. Visolie kan sinds kort uit algen worden gehaald. Het Nederlandse Veramaris is een van de eerste bedrijven wereldwijd die op grote schaal algenolie produceert.

Vervuiling van het water en de verspreiding van ziektes zijn andere veelvoorkomende problemen bij de kweek van vis. Dat is op te lossen door te kweken in een volledig gesloten systeem, in plaats van in een open net in het water. In Zeeland wordt zo op een duurzame manier de tonijnachtige kingfish gekweekt.

Adviezen

Mede door deze positieve ontwikkelingen is er steeds meer verantwoord gekweekte vis op de markt. Op onze VISwijzer zie je snel en gemakkelijk welke vis je beter wel en beter niet kan eten. Vis met een Biologisch of ASC-keurmerk is altijd gekweekt en is een verantwoorde keuze. Je kunt ook kijken naar de herkomst en de kweekmethode van de vis en de VISwijzer beoordeling checken. Groen is een prima keuze, geel is een goed alternatief en rode vis kun je beter vermijden.